main logo
792

Tragedia nucleară de la Cernobîl: Victimele au fost comemorate la Bălți

Astăzi, la Bălți, au fost comemorate victimele catastrofei de la Cernobîl – una dintre cele mai grave tragedii nucleare din istoria omenirii.

Tragedia nucleară de la Cernobîl: Victimele au fost comemorate la BălțiColaj: Știri.md

Cei prezenți la eveniment au adus un omagiu celor care, au contribuit la limitarea efectelor devastatoare ale exploziei nucleare din 1986, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

„Radiația nu se simte deloc, cineva după miros a depistat-o, unde mai mult, mai puțin, indicatoarele nu lucrau întotdeauna, aveau așa ca un mâner și ea acumula radiația. Eu acolo am fost 2 luni.”

„Noi eram tineri, atunci nu simțeam asta, aveam câte 25-26 de ani, cât organismul este tânăr nu se simte. Frica deja nu era, băieții au fost la armată, toți înțelegeau că trebuie să ne plătim datoria față de patria noastră.”

„Curățau zona afectată, ce însemnă asta, se săpau gropi mai adânci de 10 metri și acolo se arunca tot ce aveau oamenii, tehnică, automobile. Dumnezeu este în acela, care a mers în sectorul infectat, reactorul l-a oprit, și-a pârlit pielea și hainele, pe el nu s-a salvat, a salvat Europa, Kiev și Odessa, el s-a comportat ca un om.”

La 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la ora 01:23 noaptea.

„Patru ani, mai mult 800.000 , un sarcofag de salvare, au făcut dezactivarea zonei periculoase de elemente radioactive. Toți au fost supuși riscului pericolului radioactiv. Din Republica Moldova au participat la lichidare 3,500 de oameni. Oameni de diferite naționalități și profesii care și-au îndeplinit cu onoare misiunea. Cu prețul sănătății și chiar a vieții”, menționează Serghei Șamrai, președintele Societății Victimelor de la Cernobîl.

„O dată tragică. Tragedie pentru toată omenirea. Atunci, mai mulți eroi au mers și au apărat toată lumea, putem spune. Oamenii care au mers să lichideze consecințele acelui reactor, ei nu înțelegeau cu ce luptă, lupta cu o forță despre care până atunci nu au auzit”, spune Serghei Gramma, consilier municipal.

Ulterior mii de persoane au participat la lucrări de lichidare a consecinţelor avariei.

Mulţi dintre aceştia şi-au pierdut viaţa în urma bolii generate de contaminarea cu radiaţie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării