Traficul din Moldova va fi monitorizat cu un nou sistem de supraveghere
Administrația de Stat a Drumurilor a instalat 15 camere video în diferite zone, toate conectate printr-un soft special. Se va face astfel o evidență a fluxului zilnic de mașini iar datele vor ajuta la programarea mai eficientă a lucrărilor de reparație.
Nicolae Boico, reporter TVR Moldova: "Ne aflăm în comuna Stăuceni, pe șoseaua națională R6, cu cel mai intens trafic rutier din Republica Moldova. Această porțiune de sosea este traversată zilnic de aproximativ 30 de mii de ori, iar ziua de vineri e cea mai aglomerată. Aceste date sunt înregistrate de două camere de evidență a intensității traficului rutier, câte una pe fiecare sens de circulație", transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Camerele înregistrează tot ce mișcă - de la camioane până la căruțe și biciclete. Soft-ul a fost conceput în Cehia și tot de acolo au fost aduse echipamentele. Datele sunt stocate într-un program special care generează zilnic rapoarte statistice.
Alexandru Gotmaniuc, specialist IT: "La momentul de față, pe acest traseu au trecut 23 de biciclete. Autobuze - 173 Autocamioane au fost 1.397. Cele mai multe, sunt autoturisme, șase mii".
Datele vor fi generate de 15 camere. Nouă dintre ele sunt deja funcționale dar tot sistemul va fi gata la sfârșitul luni septembrie.
Sergiu Bejan, director general interimar ASD: "Acestea ne va da posibilitate să argumentăm investițiile pe care noi le avem la drumuri. Asta ar însemna că în zona cu intensități mai mari, noi vom aplica soluții mai sofisticate, sau soluții mai scumpe, fiindcă trece mai mult transport pe aceste sectoare."
Doar Administrația de Stat a Drumurilor va avea acces la imagini și or fi făcute publice doar informațiile generale privind intensitatea traficului rutier.
Autoritățile își propun să instaleze alături de camerele video și 15 stații meteorologice care vor transmite informații privind porțiunile de drum cu polei sau zăpadă, inclusiv localizarea zonelor cu probleme.
Sergiu Bejan, director general interimar ASD: "Aceasta ne va ajuta să economisim material antiderapant distribuit pe suprafața carosabilului, timpul, mai puțin personal implicat în întreținerea de iarnă."
Pentru achiziționarea echipamentelor au fost cheltuiți aproape 7 milioane de lei din Fondul Rutier. Administrația de Stat a Drumurilor gestionează aproape 6 mii de kilometri de drumuri naționale, 3 mii de kilometri de șosele regionale și peste 3 mii 700 de drumuri locale.