main logo
1666

Tradiții și obiceiuri de Crăciun ale comunității armenilor din Moldova

Deși sărbătorile de iarnă sunt aceleași pentru toți, tradițiile și obiceiurile peste tot sunt diferite.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun ale comunității armenilor din Moldova

Acest lucru a fost confirmat de Oganes Torosean și Vrem Mekonyan, care fac parte din comunitatea armenească din R. Moldova, în cadrul unui interviu la „Prima Oră” de la Prime, transmite Știri.md.

Oganes Torosean spune că tradițiile armenești sunt mai vechi decât la alte popoare. 

Până în secolul XVII în Armenia, Anul Nou s-a sărbătorit pe 11 august, din motiv că calendarul armenesc avea 13 luni. Se numea sărbătoarea Navasard.

La rândul său, Vrem Mekonyan a spus că Crăciunul la armeni este sărbătorit în data de 5 spre 6 ianuarie. Armenii au mesele pline de Crăciun, însă mâncarea de bază este șoldul de porc.

De Crăciun, armenii mai prepară un tip de mâncare special - Gatah, un tip de pâine dulce armeană, în interiorul căreia se introduce o monedă, iar cui îi nimerește moneda acela va fi fericit în noul an. 

De sărbători armenii se adună cu familia la masă, iar după asta merg la rude.

În Armenia, ca și în altă țări, se mai sărbătorește Anul Nou pe vechi, pe 13 ianuarie. În această zi se face un rug, iar cei necăsătoriți sar peste acesta pentru a le merge bine în noul an și a avea noroc în dragoste. 

Cei doi susțin că cel mai principal lucru de sărbători este unitatea, pe care armenii o apreciază în orice colț al lumii s-ar afla.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării