main logo
2107

Trădarea de Patrie în 2024: Cazurile de spionaj împotriva R. Moldova

În 2024, fenomenul trădării de Patrie a pătruns adânc în instituțiile statului, iar procurorii și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au deconspirat mai multe cazuri de mare amploare, implicând funcționari cu acces la informații secrete.

Trădarea de Patrie în 2024: Cazurile de spionaj împotriva R. MoldovaImagine simbol

Unul dintre cele mai răsunătoare dosare a fost cel al șefului suspendat din funcție al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, și al unui ofițer al Poliției de Frontieră, reținuți pentru trădare de Patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Cei doi sunt acuzați că au furnizat serviciilor secrete ruse informații sensibile, în schimbul unor recompense financiare. Tot în 2024 a izbucnit și un scandal de spionaj militar, în care a fost implicat fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan. În paralel, fostul deputat Igor Bolboceanu, condamnat pentru trădare de Patrie, a fost reabilitat și va primi despăgubiri de aproape 1,7 milioane de lei din partea statului, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

Cazul Creangă

Ion Creangă, șeful suspendat din funcție al Direcției juridice a Parlamentului, a fost reținut la 31 iulie 2024 împreună cu un ofițer al Poliției de Frontieră. Acuzat de trădare de Patrie și complot împotriva Moldovei, Creangă a fost prins în flagrant în timpul unei întâlniri secrete cu un asistent al unui angajat militar al Ambasadei Federației Ruse. În timpul acestei întâlniri, Creangă a primit 500 de dolari, iar în urma perchezițiilor la domiciliul său au fost găsiți alți 1.000 de dolari. În schimbul recompenselor financiare, Creangă ar fi transmis informații sensibile, inclusiv despre măsurile de apărare ale Moldovei, colaborarea în domeniul securității cu alte state și proiectele de apărare ale țării. Aceleași informații secrete au fost folosite în cadrul procesului judiciar, fiind confirmate de dovezi și imagini surprinse în timpul investigațiilor. Potrivit Codului penal, trădarea de Patrie în aceste circumstanțe se pedepsește cu închisoare de la 15 la 20 de ani.

Ofițerul de frontieră

Un alt suspect, ofițerul de la Poliția de Frontieră, a fost implicat într-o serie de întâlniri secrete cu același angajat al Ambasadei ruse, întâlniri la care a participat și soția acestuia. Conform anchetei, soția polițistului a transmis o cartelă telefonică primită de la diplomat pentru a facilita comunicarea criptată între soțul său și angajatul ambasadei. Soția a fost, de asemenea, trimisă în judecată pentru complicitate în comiterea unui complot împotriva Moldovei. Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la cinci la zece ani.

Cazul Gorgan

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, este acuzat că a transmis informații secrete serviciilor de spionaj ruse. Conform unei investigații realizate de The Insider, Gorgan a avut contacte frecvente cu colonelul Alexey Makarov din cadrul GRU, oferind informații despre situația politică din Moldova și despre activitățile militare ale Ucrainei. Mesajele lui Gorgan au inclus detalii despre intențiile Ucrainei de a achiziționa avioane MIG-29 din Moldova și despre transporturile de combustibil de pe teritoriul țării, informații ce au fost folosite în scopuri ostile împotriva securității statului. Gorgan a fost demis de președintele Maia Sandu, iar distincțiile și gradele sale militare au fost retrase.

Cazul Bolboceanu

Iurie Bolboceanu, fost deputat, a fost condamnat în 2018 la 14 ani de închisoare pentru trădare de Patrie, fiind acuzat că a transmis informații secrete către Federația Rusă. După retragerea acuzațiilor de către procurori și reabilitarea sa, Bolboceanu va primi aproape 1,7 milioane de lei despăgubiri pentru perioada de detenție. În 2023, acesta a declarat intenția de a cere despăgubiri morale și a cerut pedepsirea procurorului care a fabricat dosarul împotriva sa.

Noi reglementări pentru trădarea de Patrie

În iunie 2024, Parlamentul a aprobat un amendament care extinde noțiunea de „trădare de Patrie” în Codul penal. Noile reglementări includ definirea mai clară a infracțiunilor care constituie trădare de Patrie, precum spionajul, divulgarea secretului de stat și ajutorul acordat pentru desfășurarea de activități ostile împotriva securității statului. Aceste modificări vin în contextul în care autoritățile doresc să întărească legislația privind securitatea națională și combaterea trădării de Patrie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării