Tot mai puține țigări de contrabandă ajung în România prin R. Moldova
Piața neagră a țigaretelor din România a crescut în luna martie până la 9,8% din totalul consumului, comparativ cu 7,7% în ianuarie, iar aceste date arată cea mai abruptă creștere la două luni, din septembrie 2013.
Potrivit directorului General Novel Research, Marian Marcu, cea mai mare pondere o deține în continuare Duty Free - 41%, urmată de Bulgaria, aflată în creștere semnificativă cu 7,5 puncte procentuale până la 20,5%, iar ponderea produselor din R. Moldova scade cu 5,7 puncte procentuale până la 15,9%, transmite Știri.md.
„Poliția de Frontieră Română este permanent implicată în acţiuni derulate pe linia combaterii traficului cu produse de contrabandă, rezultatele obţinute fiind foarte bune. Astfel, în primele trei luni ale anului, în urma eforturilor susținute ale polițiştilor de frontieră, au fost confiscate aproximativ 600.000 de pachete cu ţigări, în valoare de peste 13 milioane de lei. Tot în primul trimestru, poliţiştii de frontieră au mai confiscat 6.200 kg de tutun vrac şi 47 kg de tutun pentru narghilea. Poliția de Frontieră va continua să se afle în prima linie pentru combaterea contrabandei, țigaretele numărându-se printre cele mai traficate produse la frontierele țării”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră din România, chestor de Poliţie Cornel-Laurian Stoica.
„Polițiștii și partenerii instituționali desfășoară permanent verificări și acțiuni pentru combaterea contrabandei cu țigarete. În primele trei luni ale anului au fost capturate peste 4.300.000 de țigarete și înregistrate 120 de dosare penale, în cadrul cărora au fost cercetate 192 de persoane. Scopul nostru rămâne să prevenim și să combatem eficient infracționalitatea săvârșită în domeniul traficului, prelucrării și comerțului ilegal cu țigarete și al altor produse din tutun, în vederea diminuării impactului negativ asupra bugetului general consolidat al statului, depistării mecanismelor de funcționare a pieței ilegale și eliminării concurenței neloiale”, a spus la rândul său directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române - chestor de Poliție Aurel Dobre.
Anual, companiile de tutun, mari contribuabili, virează în bugetul statului român peste 20 de miliarde de lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.