main logo
32801

Tot mai mulți vorbitori de limbă rusă susțin integrarea Moldovei în UE

Cetățenii Republicii Moldova susțin tot mai mult apropierea țării de Uniunea Europeană, indiferent de limba vorbită, etnia sau statutul lor social.

Tot mai mulți vorbitori de limbă rusă susțin integrarea Moldovei în UEImagine simbol

Datele recente ale unui sondaj realizat de CBS-Axa în septembrie 2024, la comanda Comunității WatchDog, arată că aproape 40% dintre vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova sunt în favoarea integrării în UE, transmite Știri.md.

Deși majoritatea vorbitorilor de limbă rusă se concentrează în zonele urbane, precum Chișinău și Bălți, și sunt predominant persoane de peste 45 de ani, aceștia par tot mai orientați spre UE. Factorii economici, precum criza internă și atragerea de investitori străini, au determinat această categorie să susțină apropierea de Europa.

Potrivit aceluiași sondaj, circa jumătate dintre toți vorbitorii de limbă rusă (49%) consideră referendumul de pe data de 20 octombrie ca fiind un exercițiu democratic care contează pentru integrarea europeană a țării, iar fiecare al șaselea respondent vorbitor de limbă rusă crede că referendumul este organizat la momentul potrivit și că oamenii, nu politicienii, trebuie să se expună vizavi de direcția de politică externă a țării.

Ca o bună parte a populației din Republica Moldova, și vorbitorii de limbă rusă nu se identifică cu niciun partid din Republica Moldova (circa 44%), iar aproximativ 1/3 dintre aceștia la momentul desfășurării sondajului nu aveau un candidat preferat la alegerile prezidențiale.

În ciuda animozităților politice, a preferințelor politice diferite, există totuși înțelegerea că referendumul din 20 octombrie 2024 a fost despre oameni și nu despre politic.

Ce îi determină pe o bună parte dintre vorbitorii de limbă rusă să susțină apropierea țării de UE?

Nu atât educația, valorile sau vârsta sunt factorii care determină grupul persoanelor vorbitoare de limbă rusă să sprijine integrarea Republicii Moldova în UE, ci mai degrabă situația economică din țară și conștientizarea faptului că Republica Moldova nu poate deveni o țară mai bună pentru cetățenii săi de una singură.

Raționamentul este un alt factor care motivează și descrie o bună parte dintre grupul studiat să aleagă UE, nu pentru că aceștia se îmbată cu apă rece și consideră că brusc, peste noapte, Moldova va deveni o a doua „Germanie”, ci pentru că, în ciuda conștientizării și aspectelor mai puțin plăcute din Uniunea Europeană, oamenii consideră că aderarea la această entitate formată din 27 de state membre este la momentul actual cea mai potrivită opțiune pentru Republica Moldova pentru a putea depăși crizele economice, prețurile mari și salariile mici.

Astfel, 42% dintre vorbitorii de limbă rusă afirmă că noi avem nevoie de UE pentru a atrage investitori străini în economia noastră națională și de aceea tind să susțină integrarea țării în UE.

Reamintim că, la 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a alege președintele țării pentru următorii patru ani.

Totodată, cetățenii au fost chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Rezultatele preliminare ale referendumului, la întrebarea adresată, 50,46% dintre alegătorii care au participat la referendum și-au exprimat opțiunea „Da”, iar 49,54% au răspuns „Nu”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării