main logo
1725

Tot mai mulți pacienți au nevoie de transplant, dar donatorii lipsesc

Deși Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul transplanturilor, criza de donatori continuă să pună în pericol viețile a zeci de pacienți. De la începutul anului 2025, medicii au reușit să efectueze șapte transplanturi de ficat, aproape dublu față de anul trecut. Însă în spatele acestor cifre optimiste, se ascund drame personale ale celor care încă așteaptă o șansă la viață.

Tot mai mulți pacienți au nevoie de transplant, dar donatorii lipsescImagine simbol

Una dintre aceste povești este cea a lui Gheorghii Goga, în vârstă de 37 de ani, diagnosticat cu ciroză hepatică non-virală în urma unei boli rare. Tânărul se află de ani de zile pe lista de așteptare și nu a găsit încă un donator compatibil, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Fără un transplant de ficat nu pot supraviețui. Medicii m-au îndemnat să caut și eu un donator, dar din păcate, nimeni din familie nu este compatibil”, a spus bărbatul.

Pe lista celor salvați se numără Evghenii Daniliuc, diagnosticat cu ciroză hepatică și cancer de ficat. După ce a fost inclus pe lista de așteptare în noiembrie anul trecut, a primit un transplant și astăzi spune că se simte bine.

„Am parcurs un curs de tratament și acum continui recuperarea acasă”, spune el.

Medicul chirurg Adrian Hotineanu susține că anul 2025 a adus o creștere semnificativă a intervențiilor, inclusiv o premieră, primul transplant de ficat la un copil de un an, realizat cu succes de la un donator viu. Totuși, lipsa donatorilor rămâne principala provocare.

„Am revizuit recent lista de așteptare și, din păcate, am constatat mai multe decese. Pacienții nu au reușit să ajungă la transplant”, a declarat Hotineanu.

În prezent, peste 50 de persoane în stare gravă sau medie așteaptă un transplant de ficat sau rinichi. În ciuda fondurilor alocate, circa opt milioane de lei în acest an, reticența familiilor de a dona organele rudelor aflate în moarte cerebrală reduce drastic numărul intervențiilor posibile.

„În anii pre-pandemici, rata acceptării era de 60%. Acum, a scăzut la 40%. Lipsa comunicării în familie privind donarea de organe contribuie semnificativ la această problemă”, a explicat Grigore Romanciuc, directorul Agenției de Transplant.

Pentru a spori șansele de supraviețuire ale pacienților, Guvernul a aprobat recent un proiect de hotărâre care prevede schimbul de organe între R. Moldova și alte state, în baza unor acorduri bilaterale. În prezent, Moldova colaborează doar cu România.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării