main logo
1099

Tot mai mulți moldoveni diagnosticați cu cancer vin la Institutul Oncologic

Persoanele cu maladii oncologice beneficiază mai rapid de investigații de înaltă performanță. Timpul de așteptare a acestor pacienți la diferite tipuri de tomografie computerizată și rezonanță magnetică nucleară s-a redus considerabil, de la 21 de zile la începutul anului curent la până la 3-5 zile în prezent.

Tot mai mulți moldoveni diagnosticați cu cancer vin la OncologieImagine simbol

Anual, la Institutul Oncologic din Capitală, peste 10 mii de persoane sunt depistate cu această boală, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Igor Sârbu a aflat că soția sa, Anastasia, are tumoare cerebrală anul trecut, în luna iunie. Ea a beneficiat de rezonanța magnetică nucleară în mod gratuit, iar costurile au fost achitate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Bărbatul spune că aceasta a avut 4 intervenții chirurgicale, atât în Republica Moldova cât și în România.

„Maxim o săptămână a durat programarea, am fost foarte mulțumiți, soția era în stare gravă și era o urgență. Foarte repede a trecut rezonanța magnetică nucleară. Îi complicat, dar mergem înainte, nu lăsăm mâinile în jos. Plus la asta, comunicăm cu medicii de la Institut. Ne ajută mult și moral și fizic”, a menționat Igor Sârbu.

Numărul de pacienți care sunt investigați la Institutul Oncologic, este în creștere, susține directorul Ruslan Baltaga. Potrivit acestuia, dacă pe tot parcursul anului 2022 au fost investigate 6.400 de persoane, în prezent se adresează la medicii oncologi între 800 și 1.000 de pacienți lunar.

„Pacientul, cetățean al Republicii Moldova, cu diagnostic stabilit morfopatologic de cancer se îndreaptă la serviciul social, la CNAS pentru a obține gradul de dizabilitate. Și cu această dizabilitate, cetățeanul chiar dacă nu este asigurat, devine automat asigurat medical”, a precizat Ruslan Baltaga.

Specialistul trimite o solicitare la Compania Națională de Asigurări în Medicină, care programează pacientul pentru tomografie computerizată sau rezonanță magnetică nucleară, a precizat medicul oncolog Diana Cebotari.

„Programul „Pacientul oncologic” îl avem inițiat din luna aprilie 2023. Până la inițierea proiectului dat, am avut un impact de deservire îndelungată, mai ales la perioada de efectuare a investigațiilor ce țin de serviciile de înaltă performanță. Și anume, rezonanța magnetică nucleară și tomografie computerizată. Ceea ce avea un impact negativ la capitolul satisfacerea pacientului oncologic din motiv că era stabilit diagnosticul, dar nu aveam posibilitatea de a aprecia gradul de extindere a procesului”, a subliniat Diana Cebotari.

În medie de 8 – 10 pacienți pe zi sunt investigați la Institutul Oncologic, unde există un tomograf, a menționat medicul imagist Marina Nepotu.

„Instalația de tomografie computerizată presupune o metodă inovativă și o metodă de înaltă performanță în investigarea pacienților oncologici. Ne oferă posibilitatea de a identifica leziunea primară. De asemenea, putem observa dacă tratamentul pe care îl face pacientul este unul eficient. Tomograful este absolut indispensabil pentru o intervenție chirurgicală sau este pentru tratament complex precum asociere cu chimioterapie sau radioterapie”, a spus Marina Nepotu.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în primele 10 luni ale anului curent au fost prestate peste 11 mii de investigații, în valoare totală de peste 37 de milioane de lei. Aproximativ o mie de persoane beneficiază lunar de serviciile incluse în programul „Pacient oncologic”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării