main logo
2787

Tot mai mulți moldoveni aleg minivacanțele în natură, departe de oraș

Escapadele de 1–3 zile devin din ce în ce mai populare în Moldova. Cele mai căutate sunt casele cu piscină, terasă și vedere spre apă. Crește interesul pentru sate retrase și rute noi de turism intern.

Tot mai mulți moldoveni aleg minivacanțele în natură, departe de oraș

În primele trei luni ale anului 2025, s-au înregistrat 35.000 de turiști rezidenți din Republica Moldova cazați în pensiuni, hoteluri și alte spații de cazare, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. În aceeași perioadă a anului trecut, numărul acestora era de 32.000, iar comparativ cu anul 2021, când au fost înregistrați doar 14.000 de turiști interni, se observă o creștere de peste două ori în decurs de patru ani.

Cel mai des se închiriază locuințe în apropierea Chișinăului: Dumbrava, Vadul lui Vodă, Tohatin, Budești și Codru. Rămân populare și raioanele Orhei și Dubăsari, unde se găsesc baze de odihnă, complexe etno și case de vacanță private.

Printre locurile preferate de lângă apă sunt Cobani (Glodeni), un sat de pe malul Prutului, înconjurat de dealuri. Pe malul Nistrului atrag atenția Lalova (Rezina), Mălăieștii Noi (Dubăsari) și Puhăceni (Anenii Noi). În aceste locuri se închiriază căsuțe cu vedere la râu sau se vine la odihnă chiar pe mal.

Prețul chiriei pe platforme precum 999.md variază în funcție de locație. În suburbii sau în cadrul bazelor mari de odihnă, o casă pentru două până la patru persoane costă între 1.500 și 5.000 de lei pe noapte. În zonele de lângă râu sau cu piscină, prețul poate ajunge la 4.500 de lei sau mai mult.

Odată cu interesul tot mai mare pentru ecoturism, tot mai mulți aleg eco village-uri retrase. Printre destinațiile populare se numără Roșu (Cahul), Văleni (Cahul), Duruitoarea (Rîșcani), Micleușeni și Căpriana (Strășeni).

Acolo pot fi închiriate căsuțe cu priveliști pitorești, iar gazdele oferă adesea plimbări cu bicicleta, drumeții și experiențe culinare tradiționale. Prețurile pornesc de la 1.400 de lei pe noapte și pot ajunge până la 4.000, în funcție de sezon și facilități.

Printre criteriile de alegere se numără piscina, sauna, grătarul, curtea spațioasă, bucătăria separată, parcarea, Wi-Fi-ul stabil și zona pentru copii. Sunt apreciate și intimitatea, condițiile flexibile de cazare, dar și opțiunile pentru activități în aer liber: bărci, biciclete, caiace, pescuit.

Turismul intern continuă să crească, atât prin diversificarea ofertelor de cazare, cât și prin interesul tot mai mare pentru destinații locale, accesibile și apropiate de natură.

*Acesta este un articol publicitar. Știri.md nu poartă răspundere pentru textul și mesajul afișat în articol.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării