Topul mașinilor furate în R. Moldova: De ce se tem hoții inventivi
Maşinile germane sau cele ruseşti sunt preferatele hoţilor moldoveni. În prima jumătate a anului, poliţia a înregistrat 20 de furturi de autoturisme.
![Topul mașinilor furate în R. Moldova: De ce se tem hoții inventivi](https://i.simpalsmedia.com/point.md/news/809x456/f04ab84d62ea106ea345c829595d28f7.jpg)
În topul mărcilor furate se numără Opel, Wolkswagen şi VAZ, fiecare cu câte 3 cazuri. Urmează BMW cu 2 furturi, iar pe ultima treaptă figurează Audi, Ford si Toyota, transmite Știri.md cu referire la Canal2.md.
Oamenii legii spun că în aproape toate cazurile, infractorii au profitat de iresponsabilitatea proprietarilor.
La sfârşitul lunii trecute, patru indivizi, între care trei minori, au furat o maşina parcată pe o stradă din Capitală.
Aceştia au încercat să scape de poliţie, însă după o urmărire de aproape jumătate de oră, au fost opriţi forţat, în comuna Bubuieci.
Oamenii legii spun că, de obicei, hoţii de automobile sunt minori din familii nevoiaşe sau foşti deţinuţi fără un loc permanent de trai şi de muncă.
Ei dau lovitura în timpul nopţii, alegând metodele cele mai uşoare.
„Pătrunderea în automobile prin acces liber, fapt ce denotă lipsa de responsabilitate a proprietarilor de maşini, precum şi lipsa dotării automobilelor cu sisteme anti-furt”.
„Pentru a ţine cat mai departe hoţii, proprietarii trebuie să se asigure că au încuiat maşina, dar şi să o parcheze în locuri iluminate și populate. Şi asta pentru că infractorilor nu le place sa aibă martori, atunci când fug la volanul autoturismului”.
Totodată, specialiştii recomandă dotarea vehiculelor cu sisteme de alarmă. În magazinele specializate, preţul acestora variază între 2.800 şi 15.000 de lei.
Şi dacă în cazul celei mai ieftine alarme, proprietarul este avertizat că maşina sa este în pericol de la o distanţă de până la 200 de metri, atunci cea mai scumpă funcţionează în orice colţ al lumii, atât prin intermediul unui breloc, cât şi al unei aplicaţii pe telefon.
”Este important, ca telefonul să fie conectat la internet, iar sistemul să fie înregistrat în reţea. De exemplu, maşina va fi parcată la Chişinău, iar proprietarul, care se va afla la Los Angeles, va primi o notificare pe telefon că maşina sa este în pericol. Aşa că el poate suna apropiaţii, amicii sau poliţia, pentru ca să reacţioneze în acest caz”.
Pentru furtul autoturismelor, legea prevede până la 12 ani de puşcărie sau amendă, mărimea căreia este stabilită în funcţie de valoarea pagubei.