main logo
1593

Topul celor mai transparente localități din Moldova! Află ce oraș s-a clasat pe primul loc

Orașele Bălți, Cahul și Cimișlia sunt cele mai transparente localități din Republica Moldova. Aceasta este concluzia raportului „Transparența în guvernarea locală: între progres și involuție”, prezentat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Topul celor mai transparente localități din Republica MoldovaCele mai transparente localități din Moldova. Ce oraș e pe primul loc

„Republica Moldova se află într-o etapă în care Guvernul nu poate să rezolve toate problemele naționale dacă nu există și inițiativa autorităților locale, și dacă dincolo de legile adoptate de Parlament, nu există inspirație locală pentru sustenabilitatea dezvoltării locale pe plan regional”, a declarat Igor Munteanu, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

Raportul, semnat de expertul Viorel Pârvan a monitorizat activitatea administrației publice locale din 60 de unități administrativ teritoriale din Republica Moldova (40 de orașe și 20 cele mai mari sate/comune). 

Localitățile au fost evaluate și clasate în următoarele nouă criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, bugetarea locală, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale, investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale. 

Punctajul maxim pentru administrația unei localități, incluzând toate zonele a fost de 100 de puncte. 

Cele mai transparente autorități publice locale sunt municipiulBălți (83,5 puncte), Cahul (56 puncte) și Cimișlia (49 puncte).

Mai multe detalii despre Topul celor mai transparente localități din Moldova găsiți aici



Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării