main logo
14243

Top 10 inventatori din Republica Moldova. Cine sunt aceștia și care este inventatorul cu cele mai longevive brevete

Republica Moldova se situează la mijlocul clasamentului european la capitolul invențiilor brevetate per cap de locuitor. Totuși, cea mai stringentă problemă a inventatorilor moldoveni este că nu există nicio corelație între ceea ce se inventează la moment în Republica Moldova și ceea ce se solicită de către business.

Top 10 inventatori din R. Moldova. Cine sunt aceștiaTop 10 inventatori din Republica Moldova.

În rezultat, invențiile inventatorilor moldoveni rămân a fi nevalorificate de către mediul de afaceri, transmite unimedia.info.

Ion Tîganaș, avocat specializat în proprietatea intelectuală: „De obicei, inventatorii moldoveni își elaborează invențiile în cadrul centrelor universitare și academice din țară. Ulterior, în virtutea legii sau a contractului, centrele de cercetare-dezvoltare devin, de ce cele mai dese ori, titulari ai drepturilor asupra invenției și au dreptul să le implementeze sau să le comercializeze către terțe persoane. Cu regret, însă, marea majoritate a invențiilor moldovenești nu ajung să fie implementate în economie, ceea ce este o problemă gravă pentru știința națională”.

Deja de mai mulți ani, cel mai prolific inventator moldovean este Victor Covaliov. Savantul a reușit să breveteze în Republica Moldova 248 de invenții în domeniul chimiei. Dintre acestea, doar 23 mai produc efecte juridice.

Vedeți mai jos TOP 10 ale celor mai prolifici inventatori moldoveni:

Spre comparație, Thomas Edison a ajuns să breveteze 1093 de invenții, iar la momentul de față întâietatea o are savantul australian, Kia Silverbrook, care deține un portofoliu de 4736 de invenții brevetate.

Totuși, aspectul principal ce caracterizează o invenție este implementarea acesteia în activitatea economică. Or, doar aproximativ 7% din totalul invențiilor brevetare ajung la etapa respectivă. Potrivit acestui criteriu, Ion Hăbășescu este inventatorul din Republica Moldova care a reușit să transpună în practică cele mai multe dintre invențiile sale. În infograficul de mai jos vedeți TOP 3 ale inventatorilor cu cele mai multe brevete valabile și în ziua de azi.

Majoritatea invențiilor moldovenești au o valabilitate de doar 5 ani, adică se rezumă la perioada legală în care inventatorii autohtoni sunt scutiți de plata pentru menținerea în vigoare a brevetului.

Invențiile savantului Ion Hăbășescu reprezintă excepția plăcută, potrivit căreia durata medie de viață a celor 92 de brevete constituie 7,1 ani. Cel mai longeviv brevet al savantului a fost o invenție despre o mașină de stropit cu ventilator, protejată pe o perioadă de 14 ani.

Vedeți mai jos TOP 3 ale inventatorilor care au cele mai longevive brevete:

Un criteriu determinant pentru o invenție este durata vieții acesteia. Menținerea în vigoare a brevetului de către titularul său de drepturi semnifică faptul că brevetul este implementat în economie și produce venituri. Astfel, profitabilitatea inovațională îl determină pe „proprietarul” invenției să prelungească viața acesteia și să beneficieze de avantaje materiale pentru o perioadă de maxim 20 ani, mai adaugă Ion Țiganaș.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării