Tone de ape reziduale sunt vărsate zilnic în Nistru: E Doamne ferește
Catastrofa ecologică din orașul Soroca ia amploare. 2000 de tone de ape reziduale sunt vărsate zilnic în Nistru. Fără o stație de epurare funcțională, fluviul care aprovizionează cu apă 80% din populația Republicii Moldova devine treptat o hazna.
Numărul gropilor de gunoi neautorizate cresc pe zi ce trece, iar autoritățile se fac a nu vedea dezastrul ecologic din localitate, transmite Știri.md cu referire la tv6.md.
Sunt 20 de ani de când, zilnic, 2000 de tone de ape reziduale sunt evacuate în râul Nistru și asta se întâmplă la doar o aruncătură de băț de cel mai important obiectiv turistic din țară. Angajații de la Cetatea Sorocii spun că turiștii care vizitează fortăreața sunt deranjați de mirosul urât. Deși au depus nenumărate plângeri atât la Primărie, cât și la Ministerul Mediului, situația a rămas neschimbată.
Raisa Gusmanova – paznic: „Am scris foarte multe plângeri pe care și-au pus semnătura toți cei care veneau aici. Turiști din America, din Iugoslavia și din mai multe țări. Ei își puneau întrebarea: Chiar nu se poate de făcut ceva ca Nistrul să fie curat? Așteptăm, dar așa și nu s-au schimbat lucrurile”.
Sergiu Gîtlan – localnic: „Asta este Doamne ferește. Eu nu știu cum oamenii din Chișinău rabdă și beau apă din Nistru. Toată scârnăvia din toaletă este în Nistru aici. Și această mizerie ajunge în Nistru. Și această mizerie ajunge în Chișinău și în Tiraspol”.
Ani la rând, au fost repartizate mii de lei pentru soluționarea acestei probleme. În 2004, șeful Direcţiei Apă și Canalizare Soroca, Eugen Crudu, declara că „începând din 1995, timp de zece ani, la restabilirea staţiei de epurare au fost cheltuite 3,5 milioane de lei din bugetul de stat și din Fondul Ecologic, dar aceste măsuri n-au permis reanimarea obiectului”.
Valentina Jamba – ecolog: „Aceasta este cea mai mare rușine a sorocenilor. Eu anul trecut am fost la stația de epurare din Orhei. Și am luat apă care era după curățare, mi-am spălat mâinile și apoi am dus mâinile la nas. Ce să vă spun? Laboratorul de aici a spus că totul este bine. Spunea inginerul șef că și laboratorul stației spunea că este bine. N-am decât să-i plâng de milă râului Nistrului”.
Am telefonat, în repetate rânduri, atât primarul din Soroca, cât și purtătorul de cuvânt al primăriei, pentru a afla când, totuși, va fi construită o stație de epurare în oraș. Deși au promis că vor reveni cu un răspuns, acest lucru nu s-a întâmplat.
„Primarul este acum într-o ședință, voi discuta cu ea și am să vă dau mai târziu un răspuns, este sau nu disponibilă să vorbească la acest subiect”.
Zilnic, sorocenii generează cantități enorme de deșeuri, dar nu toate sunt colectate și ajung la groapa de gunoi, ci direct în fluviul Nistru.
Valentina Jamba – președinte Eco Sor: Gunoiștea aceasta strașnică se vede chiar de la primărie. Este mult plastic aici, care foarte ușor se duce cu orice viitură în Nistru.
„- Dumneavoastră unde aruncați gunoiul?
– Eu mai încolo!
– Tot aici, dar mai încolo?
– Da, da, puțin mai încolo! A fost soția și s-a certat cu cei de la Direcția Gospodăriei Locativ-Comunale Soroca și ei tot nu vin să ia gunoiul”.
Reprezentanții Direcției Gospodăriei Locativ-Comunale Soroca afirmă că oamenii care locuiesc pe această stradă nu vor să încheie contracte cu ei, pentru că nu ar avea deșeuri menajere.
Anatolie Braniște, inginer cadastral: „Locuitorii de pe strada Serghei Lazo nu au fost de acord să încheie contracte cu noi, pentru că afirmă că nu au deșeuri”.
Catastrofa ecologică din orașul Soroca devine deja o problemă națională, punând în pericol securitatea alimentării cu apă a întregii țări. Cea mai apropiată localitate care se aprovizionează cu apă din fluviul Nistru, în proporție de 90%, este orașul Bălți.