main logo
1229

Tiraspol: Avocatul Poporului a eliberat o copilă închisă într-o școală

O fată de 14 ani a fost plasată, de pretinsele structuri de la Tiraspol, într-o școală medie de tip închis pentru minori aflați în conflict cu legea. Minora a fost lăsată să locuiască singură într-un apartament închiriat din Tiraspol, mama ei fiind plecată la muncă peste hotare.

Tiraspol: Avocatul Poporului a eliberat o copilă închisă într-o școală

Acțiunile regimului de la Tiraspol de plasare a minorei în instituția specializată de tip închis “А.С. Макаренко”, de pe lângă pretinsul minister de interne din stânga Nistrului, sunt neîntemeiate, mai cu seamă că nu a fost determinat, în raport cu adolescenta de 14 ani, statutul de copil în conflict cu legea. În această școală sunt plasați minori cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, pe o durată de nu mai mult de trei ani, care ar avea nevoie de condiții speciale de creștere, pregătire și care necesită o abordare pedagogică specială, transmite Știri.md cu referire la Zona de Securitate.

Cazul fetei de 14 ani a fost analizat în detalii de Avocatul Poporului, reprezentanța Varnița, și de Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei a Consiliului raional Sîngerei (DASPF). Au fost elucidate toate circumstanțele în care s-a produs situația de plasare a minorei într-o instituție specializată de tip închis. S-a constatat că, fata a stat în școala de tip închis timp de o lună și jumătate.  Urmare a identificării tuturor circumstanțelor în acest caz, au fost găsite rudele apropiate ale minorei și datele de contact ale mamei fetei.

Într-un final, minora a fost eliberată și transmisă fratelui mai mare și reprezentanței DASPF Sîngerei. S-a reușit datorită discuțiilor pe care le-a purtat șeful reprezentanței Varnița a Oficiului Avocatului Poporului, Veaceslav Ursu, cu reprezentanții pretinselor entității de la Tiraspol. Ursu a declarat pentru Zona de Securitate că dialogul cu entitățile din stânga Nistrului, pe acest caz, a durat câteva zile și a susține că a convins partea transnistreană că fata trebuie eliberată și transmisă fratelui mai mare și reprezentantului de la Asistența Socială din dreapta Nistrului. Veaceaslav Ursu a menționat pentru noi că, atunci când vine vorba despre drepturile omului, dialogul trebuie să fie realizat în afara politicului.

Într-un comentariu pentru Zona de Securitate, directorul executiv PROMO-LEX, Ion Manole, notează că: “În referința incidentului petrecut în localitățile admistrativ-teritoriale din stânga Nistrului, ne manifestăm îngrijorarea, alarmând contextul: ce acțiune comisă de către minoră ar fi impulsionat privarea de libertate? Ce garanții i-au fost disponibilizate pentru a se opune privării de libertate? Reprezentatul legal, dar și convențional au avut putere de a contesta și de a oferi sprijin pentru apărarea minorei? Cum și-au motivat decizia autoritățile emitente ale unei asemenea decizii și dacă o asemenea decizie a fost dotată cu instrumentarul contestării? Care sunt funcțiunile școlii medii de tip închis pentru minorii aflați în conflict și dacă aceasta respectă standardele unei instituții preocupate de detenția persoanei în accepțiunea Demnității și Respectului față de ființa umană.

Circumstanțele incidentului, dar și intervenția Avocatului Poporului sunt sugestive în referința manierii în care sunt respectate Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care nestingherit și nesancționat, tind să afecteze și Drepturile Copilului.

Calificăm existența unei școli cu specific de detenție drept o crasă violare a dreptului copilului la o copilărie fericită și ferită de pericol. Mai mult, popularea unei astfel de instituții se pliază unei politici de deformare a personalității, de conformare a acesteia politicilor adoptate de autoritățile separatiste, de instaurare a unei frici generale asupra întregii comunități.”

De asemenea, Manole conchide că: “privarea de libertate se prezintă ca una dintre cele mai severe sancțiuni aplicabile minorului, care urmează a fi evitată și substituită cu măsuri alternative de reeducare și de resocializare. Autoritățile urmează a implementa acest principiu cu sacralitate și devotament special, întrucât interesul copilului și siguranța acestuia trebuie să primeze în toate deciziile adoptate. Necesitatea aplicării unei măsuri restrictive, cu consecințe asupra libertății, poate fi operată doar în contexte de extremă și doar când celelalte măsuri nu pot oferi un răspuns proporțional și cu efecte restabilitorii.”

Precizăm că, Avocatul Copilului va monitoriza în continuare cazul minorei care se află în prezent în Centrul de Plasament dintr-o localitate aflată sub controlul constitutional al autorităților de la Chișinău.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării