Tinerii din Moldova vor mai mulți copii, dar lipsurile îi descurajează
Astăzi este marcată Ziua Mondială a Populației, instituită acum 25 de ani de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Cu această ocazie, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) a publicat un sondaj global care arată că, în majoritatea țărilor, familiile tinere își doresc mai mulți copii, dar se confruntă cu obstacole sociale și economice care le limitează opțiunile.

Republica Moldova nu face excepție. Datele Biroului Național de Statistică arată că, în 2024, s-au născut 23.600 de copii – cu aproximativ 500 mai puțini decât în 2023, când au fost înregistrate 24.100 de nașteri. De asemenea, vârsta medie a mamelor la prima naștere a crescut de la 25,3 ani (2023) la 26,8 ani în 2024, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Printre motivele invocate de cetățeni se numără lipsa locurilor de muncă bine plătite, costurile ridicate pentru îngrijirea copilului și locuință, lipsa asistenței medicale reproductive și incertitudinea generală privind viitorul.
„Dacă e să vorbim despre mine personal – nu am cu cine. Dar în general, problema este lipsa de stabilitate. Asta e opinia mea sută la sută. Salarii mici, condiții slabe”, a declarat un chișinăuian.
„Mi-aș fi dorit trei sau patru copii, dar din motive financiare ne-am limitat. Chiar și activitățile extrașcolare costă mult”, a spus o altă persoană.
Unii au invocat și migrația sau vârsta ca obstacole, în timp ce alții – în special din generațiile mai în vârstă – au subliniat că valorile și condițiile s-au schimbat față de deceniile trecute.
„Mama mea a avut 16 copii și a trăit până la 81 de ani. Eu am născut cinci. Tot mi-am dorit mulți copii”, a spus o femeie.
Karina Nersesyan, reprezentanta UNFPA în Republica Moldova, a subliniat necesitatea unor politici publice care să susțină reziliența demografică și dreptul fiecărei familii de a-și atinge obiectivele privind numărul de copii.
„Este nevoie de politici care oferă nu doar sprijin financiar, ci și rețele extinse de suport – creșe la locul de muncă, promovarea paternității, servicii medicale accesibile. Familiile au nevoie de condiții ca să se extindă”, a declarat Karina Nersesyan.
În 2024, durata medie a vieții în Republica Moldova a fost de 72 de ani – în creștere cu 0,1 ani față de 2023. Speranța de viață diferă însă între sexe: femeile au o speranță medie de 76,4 ani, iar bărbații de 67,6 ani.
Potrivit demografului Andrei Dumbrăveanu, în ultimul deceniu, populația R. Moldova s-a redus cu circa 400.000 de persoane, ajungând la 2,38 milioane. Aproximativ 40.000 de persoane s-au mutat din mediul rural în orașe, iar restul au emigrat peste hotare.
„Moldovenii sunt fecunzi în felul lor. Dacă pleacă peste hotare, în Franța de exemplu, fac 3-4 copii. Acolo este un alt nivel de trai, o altă civilizație. Trebuie să oferim aici ceea ce găsesc acolo: locuri de muncă, sănătate, libertăți, cultură”, a spus Dumbrăveanu.
La nivel global, populația actuală este estimată la 8,19 miliarde de oameni, cu o creștere prognozată până la aproximativ 8,5 miliarde în 2030.