main logo
883

Tinerii din Cahul au fost informaţi despre riscurile sarcinii juvenile

Zeci de tineri, părinţi, cadre didactice, medici, reprezentanţi ai societăţii civile şi administraţiei locale din Cahul au participat recent la un eveniment dedicat prevenirii sarcinii nedorite în adolescenţă.

Tinerii din Cahul au fost informaţi despre riscurile sarcinii juvenileFoto: qbeb.ro

Participanţii au discutat despre riscurile gravidităţii juvenile, precum şi despre miturile existente în acest sens, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Potrivit Nadejdei Mudrenco, medic obstetrician-ginecolog la o clinică din Cahul, în municipiu numărul adolescentelor însărcinate este în continuă scădere, datorită ședințelor de informare organizate de serviciile de sănătate destinate tinerilor, a lecțiilor de educație pentru sănătate, precum și a implicării mass-media în promovarea comportamentelor sănătoase. “Anul trecut au fost înregistrate 82 de nașteri în rândul tinerelor cu vârsta de 15-20 de ani din municipiul Cahul, iar în cele nouă luni ale anului 2019 - 31 de nașteri”, a exemplificat specialistul, citată de ziuadeazi.md.

Medicul susține că sarcina în adolescență implică o serie de complicații atât pentru mamă, cât și pentru făt. „Numărul de decese materne și cazurile de afecțiuni grave este mai mare cu 50% la vârsta de 15-19 ani. Totodată, rata deceselor neonatale, postnatale și intranatale este mult mai mare în adolescență. Viitoarea mamă suferă și din punct de vedere psihologic, mai ales când este nevoită să ascundă sarcina de părinți sau când partenerul o abandonează”, a explicat Nadejda Mudrenco. 

La întrunire a fost prezentat şi primul Studiu calitativ „Sarcina în adolescență în Republica Moldova”, realizat cu suportul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova. „În anul 2018, peste 2800 de adolescente au rămas însărcinate neplanificat. Studiul demonstrează că tinerii continuă să creadă în mituri ce țin de contracepție. De exemplu, anticoncepționalele sporesc masa musculară, determină creșterea în greutate etc., fetele menționând că „mai bine rămân însărcinată sau deja cum a da Dumnezeu”. Un alt mit este că prezervativele nu sunt calitative dacă sunt distribuite gratuit la centrele de sănătate prietenoase tinerilor”, a relevat Ludmila Sîrbu, analist de Programe Tineret la UNFPA Moldova.

Potrivit participanţilor, în țările în care educația pentru sănătate este predată obligatoriu în școală, numărul de sarcini în adolescență s-a redus considerabil. În Estonia, anual, doar şase fete dintr-o mie, cu vârsta de 15-19 ani, devin mame. În Republica Moldova, acest număr este de 31 de fete dintr-o mie.

Conform Olgăi Petcu, profesor de Educație pentru sănătate la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare, Cahul, numărul elevilor care solicită această disciplină crește în fiecare an - de la 90 (2018) la 149 de elevi (2019), fiind interesați și elevii din ciclul primar.

„Fiecare curs este adaptat vârstei școlarilor și conține mai multe module, inclusiv despre igiena personală, sport, protecția mediului, alimentația sănătoasă, prevenirea violenței etc.  Cel mai des, adolescenții sunt preocupați de schimbările din corpul lor, subiect mai puțin discutat în familie. Pentru ca elevii să se simtă liberi, ei scriu, anonim, ce doresc să afle și eu răspund ulterior la întrebările care-i frământă”, a menţionat pedagogul.

Discuția „Cum putem preveni sarcina în adolescență?” a fost organizată de Fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova și platforma media Suntparinte.md. Conform Codului Penal al Republicii Moldova, raportul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani se pedepseşte  cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării