Tinerii din Bălți învață cum să recunoască știrile false și manipularea
Cum recunoști o știre falsă? Ce tehnici folosesc propagandiștii ca să influențeze opinia publică? Și, mai ales, cum ne putem proteja de manipulare?

Acestea au fost doar câteva dintre întrebările la care au încercat să răspundă participanții unui atelier interactiv desfășurat la Centrul Nortek din municipiul Bălți, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.
„Astăzi, ne-am adunat pentru a afla despre dezinformare, a se familiariza cu aceasta. Mulți tineri și oameni în vârstă petrec timpul pe rețelele de socializare și deziformarea este ceva actual. Faptul că, s-a organizat un asemenea eveniment ne-a ajutat foarte mult.”
„Având în vedere că, foarte mulți tineri se informează și stau practic toată ziua, mai ales în perioada vacanței în telefon, pe social media, este foarte important ca ei să știe cum să identifice o știre falsă, sau o dezinformare.”
„Nici o informație nu trebuie să fie consumată doar dintr-o singură sursă, cel puțin trei sau patru surse.”
Evenimentul a fost organizat de către Centrul Media pentru Tineri și a implicat mai mulți reprezentanți ai societății civile.
„Tinerii sunt un public care poate înțelege mai bine noile tehnologii, dar de multe ori rămâne prins în mrejele rețelelor de socializare, încercăm să le explicăm că chiar dacă te informezi de pe rețele trebuie să ai mai mult decât o sursă, să verifici conținutul, de multe ori el este deja generat de AI, vedem asta și în comentarii, imagini, video-uri, etc”, spune Andrei Curăraru, expert, comunitatea watchdog.
„Promovăm libertatea de exprimare, dar și de informare. Am ajuns la Bălți în cadrul unui proiect pe care-l dezvoltăm, care vizează mai multe localități cum ar fi Cahul, Leova, Drochia, Ungheni și vrem să ajungem la tineri și să le spunem cât de important este să se informeze din surse sigure, cât de important este să fie la curent cu tot ce se întâmplă în Republica Moldova, mai ales în contextul în care în toamnă avem alegeri parlamentare, dar și în contextul acestui război informațional prin care iată trecem noi Republica Moldova, dar și cetățenii”, menționează Veronica Boboc, directoarea Centrului Media pentru Tineri.
În total, la eveniment au participat peste 100 de tineri din instituțiile de învățământ din municipiul Bălți, însoțiți de adulți și cadre didactice.