Tineri din Căușeni și Ștefan Vodă: Ne dorim un viitor incluziv
Peste o sută de tineri și tinere din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au demonstrat că sunt gata să contribuie la îmbunătățirea comunităților din care fac parte, promovând egalitatea de gen. La finele lunii iunie, aceștia au participat la concursul „Acționează pentru egalitatea de gen”, desfășurat în cadrul proiectului „În calea spre egalitatea de gen, depășim obstacole și promovăm respectul”.

Din cele zece echipe înscrise în concurs, șase au ieșit învingătoare, iar participanții/tele au fost premiați/te cu gadgeturi ce le vor permite să acționeze în continuare ca promotori/toare ai/ale schimbării printre semenii/ele din localitățile lor, promovând toleranța și respectarea demnității fetelor și băieților, contribuind astfel la dezvoltarea unei societăți incluzive, transmite Știri.md, cu referire la realitatea.md.
„Ne dorim un viitor în care fiecare tânăr și tânără să se simtă valoros/roasă și să aibă șanse egale în toate sferele vieții”, a menționat Nicoleta Cărbune, participantă în concurs din Ștefan Vodă.
„Prin participarea la aceste activități, vreau să arătăm că suntem pregătiți să facem schimbări pozitive în societatea noastră”, a continuat Daniel Crețu, colegul ei din echipa de la Căușeni.
Proiectul „În calea spre egalitate de gen, depășim obstacole și promovăm respectul” este implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis” și este parte a programului „EU4GenderEquality: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” (etapa a doua), finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
„Uniunea Europeană crede cu tărie că tinerii și tinerele sunt vocea activă a prezentului și liderii/rele zilei de mâine. Acesta este motivul pentru care susținem proiecte ca acesta, deoarece ne dorim să contribuim la crearea unor spații sigure și incluzive, în care vocea voastră să fie auzită, unde puteți lucra în echipă, contesta idei depășite și construi o societate echitabilă pentru toate persoanele”, a declarat Julda Kielyte, lideră de echipă în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, subliniind importanța implicării tinerilor și tinerelor în construirea unei societăți mai incluzive.
„Fiecare tânăr și tânără are puterea de a iniția schimbarea și a fi parte din ea. Atunci când ne asumăm curajul de a acționa, oricât de mici ar părea pașii noștri, vom vedea cum atitudinea, valorile și acțiunile noastre pot inspira și mobiliza întreaga comunitate. Prin educație continuă și prin implicare directă în viața socială, putem construi fundamentul unui viitor mai echitabil, în care drepturile și șansele fiecăruia să fie respectate, iar diversitatea să fie apreciată ca forță a progresului”, a menționat Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.
Lansat în septembrie anul trecut, proiectul „În calea spre egalitatea de gen, depășim obstacole și promovăm respectul” și-a propus să implice tinerii și tinerele din cele două regiuni în discuții publice despre stereotipurile și prejudecățile care împiedică adolescenții și adolescentele să-și valorifice întregul potențial, indiferent de gen. În total, în Căușeni și Ștefan Vodă au fost organizate zece discuții de acest fel, care au reunit peste 201 de fete și 141 de băieți.
Proiectul „În calea spre egalitatea de gen, depășim obstacole și promovăm respectul”, implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis” este parte a programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” (etapa a doua), finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Proiectul urmărește combaterea stereotipurilor de gen și a normelor sociale discriminatorii, prin implicarea tinerelor generații în discuții și activități educative menite să promoveze egalitatea de gen.