main logo
1903

Testele PISA: Costuri, desfășurare și rezultatele elevilor din Moldova

Peste 7.000 de elevi din 275 de școli din R. Moldova participă până pe 16 mai la testările PISA la citire, matematică și științe. Spre deosebire de țarile vecine, autoritățile moldovene afirmă că nu-și permit să introducă alte discipline din cauza costurilor ridicate ale testării internaționale.

Testele PISA: Costuri, desfășurare și rezultatele elevilor din MoldovaImagine simbol

ISA (Programme for International Student Assessment) este cea mai amplă evaluare educațională la nivel global, organizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Aceasta măsoară competențele elevilor de 15 ani, care se află la finalul studiilor obligatorii, și analizează cât de bine sunt pregătiți aceștia pentru provocările din viața reală, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) au declarat că Ministerul Educației și Cercetării achită 171.000 de euro pentru participarea la PISA, suma fiind eșalonată pe trei ani, câte 57.000 de euro anual.

Directoarea ANCE, Lilia Ivanov, a menționat că, deocamdată, Moldova nu poate introduce testări suplimentare, deși acestea ar fi utile pentru o evaluare mai amplă a sistemului educațional.

Testările PISA din acest an au loc pe calculator și evaluează competențele elevilor de 15-16 ani la citire, matematică și științe, precum și la un domeniu inovativ, care de această dată este „învățarea într-o lume digitală”. Datele obținute vor fi analizate până în iulie, iar rezultatele finale vor fi publicate în decembrie 2026.

Performanțele anterioare ale Moldovei

Rezultatele PISA 2022 au arătat performanțe modeste pentru elevii moldoveni. Doar 50% dintre elevi atingeau nivelul minim de competențe la lectură și științe, iar la matematică procentul era de 44,3%. Republica Moldova s-a clasat pe locul 50 din 81 de țări participante, sub Bulgaria, Cipru, Kazahstan și România.

Comparativ, în 2018 Moldova a fost pe locul 55, iar în 2015 pe locul 52. Testarea din 2021 nu a avut loc din cauza pandemiei de Covid-19.

Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării consideră că testările PISA sunt esențiale pentru elaborarea politicilor educaționale, dar subliniază că rezultatele reflectă realitatea economică și socială a țării.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării