main logo
1128

Termoelectrica investește 350 de milioane de euro în sistemul energetic

Termoelectrica S.A., principalul furnizor de energie electrică din R. Moldova, caută soluții pentru dezvoltare și intenționează să își extindă capacitățile de producție în următorii cinci ani. Proiectul vizează construcția unor noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență și înlocuirea echipamentelor vechi, într-un demers susținut cu ajutorul unui studiu de fezabilitate realizat cu sprijinul Băncii Mondiale. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 350 milioane de euro.

Termoelectrica investește 350 de milioane de euro în sistemul energeticImagine simbol

Studiul face parte din Proiectul amplu PIESACET-2 și include cinci opțiuni tehnice pentru modernizarea Surselor 1, care reprezintă principala sursă de producție de energie a companiei. Conform directorului general al Termoelectrica, Iurie Razlovan, soluția aleasă presupune înlocuirea echipamentelor vechi de peste 40 de ani, de la Centrala de pe str. Meșterul Manole, cu tehnologii de cogenerare moderne. Acestea vor fi combinate cu surse de energie regenerabilă și sisteme de stocare a căldurii, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Scenariul tehnic și economic considerat cel mai fezabil include înlocuirea turbinelor cu abur existente cu trei turbine cu gaze într-un ciclu combinat. După acestea vor urma cazanele cuperatoare, care vor prelua energia termică, iar la final va exista o turbină cu abur”, a declarat Iurie Razlovan.

Proiectul prevede și integrarea unor elemente de regenerabile, inclusiv un accumulator de căldură care va permite stabilizarea curbei de sarcină.

În plus, secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a menționat că, pe lângă etapa de ciclu combinat, se vor adăuga diverse soluții pentru valorificarea energetică a deșeurilor, stocarea energiei termice, colectoare solare și arderea biomasei.

„Aceste soluții vor contribui la creșterea capacității de producție cu 180 MW”, a spus Borosan.

Un alt pachet al proiectului PIESACET-2 este în curs de implementare, fiind vorba despre construirea și montarea unor noi centrale electrice cu o capacitate totală de 55 MW. O parte din această capacitate va fi instalată la Sursa 2, fosta CET 1 de pe strada Vadul lui Vodă, iar cealaltă parte la Centrala termică Vest de pe strada Bucuriei, acolo unde echipamentele existente vor fi înlocuite cu turbine capabile să producă atât energie electrică, cât și termică.

„Noua tehnologie va funcționa pe tot parcursul anului, ceea ce va crește eficiența și va accelera recuperarea investițiilor”, a precizat Constantin Borosan.

În prezent, Termoelectrica produce aproape 20% din consumul anual de energie electrică al Republicii Moldova, iar proiectele de modernizare sunt esențiale pentru asigurarea securității energetice a țării. Semnarea contractelor pentru noile centrale electrice urmează să aibă loc până la sfârșitul acestui an, iar construcția acestora este prevăzută să se finalizeze în termen de doi ani.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării