main logo
2576

Temperatura și umiditatea din camera copilului: Ce recomandă pediatrul

Dacă până nu demult mămicile se întrebau cum să ferească copilul de temperaturile extreme ale verii, acum grijile se îndreaptă spre frigul toamnei şi al iernii: ce temperatură şi ce umiditate trebuie să fie în cameră, pentru ca bebeluşul să se simtă confortabil? La acest subiect am discutat cu medicul pediatru Oxana Turcu.

Temperatura și umiditatea din camera copilului: Ce recomandă pediatrul

„Suntem în perioada rece a anului și din nou devin actuale discuțiile referitoare la temperatura și umiditatea din odaia unde doarme copilul. Mămicile informate deja cunosc că temperatura optimă pentru un copilaș în odaie este de 20-22 de grade și umiditatea 60-70 de procente. Pentru copilașul bolnav în special cu infecție respiratorie acută temperatura optimă este mai joasă, astfel, în prezent suntem într-o explozie de laringotraheite, acele infecții respiratorii cu tuse lătrătoare în accese, chinuitoare”, a spus medicul pediatru, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

În ciuda frigului, camera trebuie aerisită zilnic, în câteva reprize de 10-15 minute, pentru că în această perioadă calitatea aerului scade din cauza folosirii instalaţiilor de încălzire, a dezvoltării mucegaiurilor şi a aglomerării de persoane în spaţii închise. Temperatura şi umiditatea din camera copilului trebuie ţinute sub control.

„Dacă este respectat tratamentul, în condițiile unei odăi unde temperatura este înaltă și uscată, aceste accese de tuse din nou revin și revin mai accentuate. Astfel, dacă amenajăm bine temperatura și umiditatea în odaie, acestea ne vor deveni aliat în tratamentul infecțiilor respiratorii. În cazul acestor infecții respiratorii temperatura optimă ar fi 18-20 de grade. Aerul uscat accentuează acea tuse accentuată”, adaugă ea.

Care e temperatura potrivită în camera unui copil bolnav?

Temperatura în camera copilului răcit trebuie să fie în jur de 22°C, chiar dacă el s-ar simți mai confortabil dacă ar fi mai frig. Dacă are febră atunci încearcă să îl îmbraci mai subțire.

Cum să controlăm această umiditate?

„Cel mai simplu ar fi să deschidem geamul, dacă ieșim la plimbare îl lăsăm deschis, astfel că se va coborî și temperatura, dar și se va umidifica aerul. Sunt persoane care au umidificatoare ce sunt de folos doar dacă nu sunt folosite în exces, pentru aceasta e nevoie de acel termometru care să vă arate indicatorii corecți pe care să îi stabiliți”, afirmă Oxana Turcu.

Gradul de umiditate din încăpere este important pentru sănătatea copilului. Asta deoarece umiditatea foarte scăzută poate duce la iritații ale gâtului și ale ochilor, ceea ce se traduce prin episoade deranjante de tuse.

„O temperatură extrem de joasă sau foarte înaltă în odaie are repercusiuni urâte asupra copilului, chiar și a unuia sănătos. Dacă în odaie temperatura este constant joasă sub 18 grade, acel copil se poate suprarăci. Același lucru se întâmplă dacă temperatura este extrem de înaltă, mult mai înaltă de 25-26 de grade, acel copilaș se va supraîncălzi. Aerul uscat și cu o temperatură înaltă, dacă nu se aerisește odaia, este foarte favorabil pentru multiplicarea virusurilor și bacteriilor”, menționează medicul.

Pe lângă organismul copiilor, cel al bebelușilor se află în plin proces de creștere și nu are un sistem imun bine dezvoltat, ceea ce înseamnă că nu va putea să lupte eficient contra virusurilor și bacteriilor care atacă organismul în condiții de umiditate scăzută sau foarte ridicată. Atât aerul foarte uscat, cât și aerul foarte umed pot să genereze probleme diverse de sănătate, așa cum sunt bolile sistemului respirator, iritarea ochilor și a pielii, problemele de somn.

„Avem căldură centralizată sau de la cazan, ceea ce ridică temperatura și usucă aerul în odaie. Trebuie să fim foarte precauți cu ce temperatură stabilim. Este bine când avem posibilitatea să o reglăm, în cazul apartamentelor unde încălzirea este centralizată, acest lucru este mai dificil, dar deschiderea geamurilor și aerisirea odăilor ne vin în ajutor”, a mai spus Oxana Turcu.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării