Teatrul din Bălți, la 68 de ani de la fondare: Ce actori au urcat pe scenă
Emoția și pasiunea pentru artă s-au întâlnit pe scena Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți, care-și sărbătorește astăzi cea de-a 68-a aniversare.

„Sunt foarte bucuroasă să fiu aici, pentru că oferă sens a ceea ce înseamnă un schimb cultural. Teatrul este făcut și pentru a crea rețele, legături. Am susținut un master-class cu tineri moldoveni și români la Cagliari, iar acum mă aflu aici pentru a face același lucru în locul lor, în teatrul lor. Acest schimb, în acest moment, este dublu important pentru mine, deoarece astăzi voi asista la premiera spectacolului „Tartuffe”, spune Marta Proietti Orzella, profesoară la Școala de Artă Dramatică din Cagliari, Italia, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.
„Este o ocazie frumoasă pentru noi, să fim aici, să împărtășim pasiunea noastră pentru teatru, pentru studenții cu care deja ne-am întâlnit la Sardinia, o lună, de fapt cu două luni în urmă. A fost nemaipomenit, un grup deosebit de studenți, cu atracție specială pentru teatru. Noi, am împărțit cu ei o mulțime de emoții, iar asta este cel mai important, este ceea spre ce ne axăm și astă este motivul de ce noi suntem aici”, menționează Simeone Latini, directorul școlii artistice dramatice din Cagliari, Italia.
Radu Chilaș, actor și regizor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, a vorbit despre teatrul ca formă de comunicare dincolo de cuvinte
„Sper din tot sufletul ca această frăție dintre teatre și dintre școli să continue, pentru că teatrul este o limbă, adică nu este nevoie de limbă, ea nu este o problemă pentru noi, teatrul însuși este o limbă, sper să continue, pentru că și noi avem ce învăța de la ei și ei au ce învăța de la noi și asta este cel mai frumos lucru”, a adăugat Radu Chilaș, actor și regizor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, România.
Ina Ilașciuc-Ungureanu, directoarea teatrului din Bălți, a declarat că prezența delegației italiene este un eveniment aparte
„Îi avem astăzi aici, anume la ziua fondării, pentru că așa ne-a fost înțelegerea și dumnealor au venit de departe, mă bucur că au ajuns cu bine și mă bucur că avem și participanți mulți la master-class. S-au găsit mulți doritori care ar vrea să participe la aceste master-class, să-și încerce puterile”, spune Ina Ilașciuc-Ungureanu, directoarea naționalului Bălțean.
Tinerii actori și studenți au rămas încântați de această oportunitate
„Acest master-class în opinia mea este foarte util pentru noi, fiind actori și posibil viitorii eroi ai scenei, consider că vom învăța în continuare foarte multe lucruri noi.”
„Am văzut conexiunea între actori pe scenă și cât de important este să simțim și sunetele unor altora și mișcările, momentan lucrăm la emoții.”