TASS: Sandu vrea o operațiune militară la Tiraspol. Reacția Chișinăului
Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a raportat luni că preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, pregăteşte un plan pentru o operaţiune militară de preluare a controlului asupra regiunii separatiste Transnistria.
Potrivit unui raport al SVR, citat de presa rusă, Maia Sandu a avut recent o întâlnire cu conducerea de vârf a Guvernului în domeniul securităţii energetice, care s-a încheiat cu cuvintele sale despre „necesitatea elaborării unui plan pentru o operaţiune de preluare a controlului asupra Transnistriei şi de încetare a prezenţei ruse de menţinere a păcii în regiune”, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
„Nimeni nu poate garanta că preşedinta R. Moldova nu va încerca să declanşeze un război în regiune”, subliniază comunicatul SVR citat de agenţia oficială rusă de presă TASS.
SVR a indicat că Sandu „şi-a ieşit din minţi” după ce a fost informată că R. Moldova ar putea întâmpina probleme cu aprovizionarea cu energie în contextul în care contractul de tranzit al gazelor ruseşti către Europa prin sistemul de gazoducte ucrainene expiră pe data de 31 decembrie, iar Kievul refuză să îl prelungească.
Preşedintele, potrivit comunicatului SVR, a cerut să se elaboreze un plan de preluare în forţă a Termocentralei din Transnistria, care funcţionează cu gaz rusesc şi de a cărei aprovizionare depinde aproape în totalitate R. Moldova.
Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintelui R. Moldova, a venit cu o reacție și a spus că afirmațiile potrivit cărora autoritățile moldovenești ar pregăti acțiuni militare sunt complet false și constituie o manipulare gravă, destinată să creeze panică și neîncredere.
„Este fals că autoritățile R. Moldova ar pregăti acțiuni militare în Transnistria sunt dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere. Reiterăm că Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al R. Moldova”, a scris Băluțel pe rețelele sociale.
Totodată, Băluțel a respins acuzațiile conform cărora Chișinăul sau Kievul ar fi responsabile pentru tensiunile din regiune.
„Este manipulator și complet fals să se arunce vina pe Chișinău sau Kiev pentru situația din regiune. Precizăm că există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom, care prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova”, a conchis Băluțel.