main logo
1090

Tarifele pentru utilizarea rețelei poștale publice, dublate de ANRCETI

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a majorat cu până la 100% tarifele aplicate pentru utilizarea reţelei poştale publice a întreprinderii de stat „Poșta Moldovei”, de către alţi operatori.

Tarifele pentru utilizarea rețelei poștale publice, dublate de ANRCETIImagine simbol

Astfel, tariful pentru colectarea de scrisori, cărți poștale, imprimate simple cu greutatea de până la 20 de grame a crescut de la 0,65 lei, la 1,35 lei, iar tariful de distribuție a fost majorat de la 1,70 lei la 3,15 lei, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

În schimb tariful fix pentru colectarea de colete poștale a fost majorat de la 9 lei, la 17 lei, iar pentru distribuire - de la 8 lei la 10 lei.

Potrivit ANRCETI, tarifele aplicate pentru utilizarea rețelei poștale publice a Poștei Moldovei „au fost calculate în conformitate cu Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciile din sfera serviciului poștal universal” și „ținându-se cont de costurile totale repartizare pe fiecare element de rețea (colectare, sortare, transport și distribuire) și pe fiecare categorie de servicii și trepte de greutate”.

Totodată, ANRCETI susține că aceste tarife sunt orientate la costuri și „au ca scop dezvoltarea concurenței în sectorul comunicațiilor poștale”.

De menționat că anterior, în decembrie 2019, ANRCETI a impus în sarcina Poștei Moldovei (în calitate de furnizor de serviciu poștal universal) obligația de a asigura accesul altor furnizori de servicii poștale la rețeaua poștală publică pe care o operează.

Prin urmare alți furnizori de comunicații poștale, care nu au o rețea dezvoltată la nivel național, au posibilitatea de colectare sau distribuire a trimiterilor poștale prin intermediul rețelei poștale publice a întreprinderii Poșta Moldovei în special din/în zonele rurale unde doar întreprinderea statului dispune de oficii poștale, selectând doar elementele de rețea necesare pentru furnizarea serviciilor proprii de comunicații poștale la prețuri orientate la costuri, astfel evitând costuri suplimentare.

În acest fel se va dezvolta concurența în sectorul comunicațiilor poștale, în special în zonele rurale, iar utilizatorii finali vor avea dreptul de a alege furnizorul de comunicații poștale, explică autoritatea de reglementare.

De notat că traficul poștal intern este în continuă scădere, iar în anii 2020-2023 veniturile din serviciile poștale interne au fost de circa două ori mai mici decât cele din traficul poștal internațional. În 2023 din veniturile de circa 470 milioane lei, peste 300 milioane au provenit din traficul poștal internațional.

Datele ANRCETI arată că în prezent în registrul public al furnizorilor de servicii poștale sunt 74 de furnizori, cu șapte mai mult decât erau la finele anului 2023.

Conform datelor statistice colectate pentru anul 2023, rețeaua poștală a Republicii Moldova consta din 1.158 de oficii și agenții poștale, cu 86 mai puțin față de anul precedent. Din numărul total de oficii și agenții poștale, 1.110 erau în gestiunea Poştei Moldovei, adică mai mult de 95% din numărul total.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării