main logo
4323

Tarifele diferențiate ar putea fi aplicate până la sfârșitul anului

Tarifele diferențiate la energie, adoptate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în ianuarie ar putea fi aplicate până la sfârșitul acestui an, susțin reprezentanții Ministerului Energiei.

Tarifele diferențiate ar putea fi aplicate până la sfârșitul anuluiImagine simbol

Aceste prețuri oferă posibilitate consumatorilor care dețin contoare cu înregistrare pe intervale orare să reducă factura pentru energia electrică, beneficiind de tarife mai avantajoase în intervalele orare de consum redus în sistemul electroenergetic. Autoritățile își propun ca acest mecanism să fie funcțional cât mai rapid, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„În ultimii ani s-a investit mult în dezvoltarea pieței de energie regenerabilă, au fost majorate capacitățile de producere și instalate panouri fotovoltaice și eoliene în toată țara”, a declarat secretarul de stat de Ministerul Energiei, Constantin Borosan.

Totuși, menționează el, mai este de lucru la aplicarea tarifelor diferențiate.

„Ceea ce lipsește la moment este tranzacționarea orară. Astăzi pentru mâine și astăzi pentru astăzi la fiecare oră. Și atunci, eu când am să știu că energie nu-i „linie dreaptă”, prețul, cum e astăzi. Cât a produs, numai dezechilibrele sunt cu alt preț, dar cât a produs - e același preț. Nu, pe piață e altfel. Și atunci eu o să mă gândesc: „Stai un pic. La amiază e un preț astfel încât eu încă trebuie să plătesc ca să vând, iar în vârfuri e de cinci ori mai mult”, explică Borosan.

Potrivit oficialului, un astfel de calcul determină acumularea excesului de energie și folosirea acesteia mai intens în orele de vârf.

„Iată, asta vă oferi piață. Și lucrăm cu foarte mare insistență ca să lansăm, deja în trimestru II al anului curent, această piață OPEM”, mai spune oficialul.

Constantin Borosan a mai precizat că tarifele diferențiate vor aduce beneficii atât consumatorilor, cât și producătorilor de energie regenerabilă. Potrivit lui, aceștia vor putea vinde energia electrică în țară la prețuri mult mai bune.

„Știți cine o să fie primii pe piață? Toți privații care au energie, care o vând, astăzi o exportă. Este limitare la export, o să vândă pe piață, fiindcă ei o să fie cu preț foarte bun. Și eu cred că o să genereze o ofertă mare pentru furnizori, furnizorii o să creeze din aceasta pachete de furnizare și o să vină la ușa consumatorului: „bună ziua, am așa un profil de consum, îți propun un așa preț - ajustează-ți consumul!”, subliniază Borosan.

În același timp, expertul în energetică Sergiu Ungureanu susține că în teorie aceste tarife sunt bune, însă în practică vor fi mai greu de aplicat din motiv că nu toți participanții de pe piață sunt asigurați cu echipamente speciale.

„În acest an, cred că nu vom putea avea beneficiu total la acestui sistem. Da, noi vrem cumva să avem un sistem care să se echilibreze, care să aibă producții de energie doar atunci când este necesar. Din păcate, observăm că producția, în general, în Republica Moldova și consumul de energie în Republica Moldova nu este atât de mare, deoarece nu avem producție și, după cum au spus și colegii de la Minister, avem un exces de consum”, conchide Borosan.

De menționat că, în luna ianuarie au intrat în vigoare tarifele diferențiate la energie. Chiar dacă au fost aprobate de ANRE, acestea nu pot fi aplicate, deoarece atât consumatorii, cât și furnizorii de energie nu dispun de toate echipamentele necesare.

La modul practic, până la finele anului 2025, în țară vor fi instalate 35 de mii de contoare inteligente, în cadrul unui proiect-pilot lansat de Ministerul Energiei, însă acestea nu sunt suficiente.

În Uniunea Europeană peste jumătate dintre contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în rețea cu până la 15% și cu 5% a celui tehnic. Rețelele inteligente au la bază nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a opri risipa de resurse și a diminua efectele încălzirii globale.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării