Țara fără Orizont: Constatări la un an de la expulzare
La un an de la „expulzarea” a șapte profesori și angajați ai rețelei de licee private „Orizont”, nicio autoritate din R. Moldova nu poate spune cine se face vinovat de încălcarea drepturilor cetățenilor turci și, respectiv, de condamnarea statului la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

În timp ce autoritățile abia au deschis o anchetă penală și au pus sub acuzare primele două persoane, familiile profesorilor turci își pierd tot mai mult speranța că își vor revedea cândva apropiații, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.
În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia.
Fără ca rudele să fie informate sau să aibă posibilitatea de a contacta avocați și în pofida faptului că cinci dintre profesori au cerut azil politic în R. Moldova pe motiv că în Turcia sănătatea și viața lor ar fi putut fi puse în pericol, cele șapte persoane au fost fost duse la Istanbul. Analiza traseului navei aeriene, închiriate de SIS prin intermediul „Air Moldova” cu peste 340 de mii de lei, denotă că avionul a aterizat pe un fost aeroport militar din apropiere de Istanbul.
Citește întregul articol pe zdg.md.