Tănase, mesaj ironic pentru șefa INJ: Să-i ridicăm o statuie de bronz
Alexandru Tănase, fost ministru al Justiției, a venit cu un comentariu ironic după declarațiile directoarei Institutului Național al Justiției (INJ) din Republica Moldova, Ramona Strugariu, cu privire la veniturile sale.

Șefa INJ, Ramona Strugariu, a afirmat, în cadrul unui interviu, că s-a mutat singură la Chișinău, în timp ce familia sa a rămas în Bruxelles, și că a schimbat un salariu de 10.000 de euro pe unul de puțin sub 30.000 de lei, la Chișinău, transmite Știri.md.
„Am venit în Moldova de la un salariu de peste 10.000 de euro. Acum primesc în jur de 1.500 de euro. Nu este comparabil în niciun fel cu salariul anterior. Am economii. Și, sincer, am venit cu optimism și fără să iau în calcul totul foarte riguros. Doar la salariu m-am uitat puțin”, a declarat Strugariu.
Ramona Strugariu a afirmat că a făcut această alegere având convingerea că poate contribui la „reformarea sistemului de justiție din Republica Moldova”.
În urma acestor declarații, Alexandru Tănase a publicat un mesaj critic pe pagina sa de Facebook: „Există oameni care își sacrifică viața, cariera și contul bancar pentru marea cauză a reformei justiției moldovenești. Un soi rar de sfinți seculari — lasă bărbat, casă, masă în inima civilizației europene și un salariu de 10.000 de euro, ca să vină, din pur altruism, într-un colț uitat de lume din estul continentului, pe un mizilic de 1.500 de euro, ca să lumineze triburile de aborigeni de pe malurile Bâcului”.
Tănase mai scrie că Strugariu nu ar fi putut avea acces la o funcție similară în România.
„Doamna Strugariu este o misionară a valorilor europene, o Maica Tereza a transparenței și meritocrației, coborâtă – prin cel mai „onest și meritocratic concurs” – printre băștinașii corupți din Estul Sălbatic, ca să le arate ce înseamnă statul de drept. Spuneți-mi și voi: nu e asta, până la urmă, forma supremă a voluntariatului sublim? Să renunți la tot, să te exilezi de bunăvoie într-un sistem în colaps, pe un salariu simbolic, doar ca să aduci lumina statului de drept printre aborigenii de pe malurile Bâcului?
Toată admirația noastră pentru această doamnă care – să fim serioși – nici prin cap nu-i trece să ne ia de proști. Nicidecum! Totul e pură filantropie profesională, fără niciun interes ascuns, fără vreo carieră europeană în plan sau ceva de acest gen. Propun, cu toată seriozitatea, să-i ridicăm o statuie în bronz chiar în centrul Chișinăului, iar o beatificare post-învestire ar fi doar un gest de gratitudine firească”, se arată în mesajul lui Alexandru Tănase.