main logo
7480

Tânărul care arată că în Moldova se pot face bani și din gunoi

Și din gunoi se pot face bani! O demonstrează un tânăr din satul Porumbeni, care a pus pe roate o afacere deloc mirositoare.

Tânărul care arată că în Moldova se pot face bani și din gunoiFoto: estcurier.md

Firma pe care o conduce de șase ani colectează deșeurile menajere, le sortează după care le vinde la uzinele de reciclare, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md

De serviciile companiei, au parte oamenii din 10 localități. Doar anul trecut, firma a sortat peste 200 tone de material reciclabil.

Eugeniu Butucea este un tânăr din Porumbeni, care a fondat, cu șase ani în urmă, o companie de salubrizare. Printre localitățile care beneficiază de serviciile firmei se numără Stăuceni, Măgdăcești și Cricova.

„Colectăm deșeurile deja pre-sortate: sticlă, carton, plastic. Și deja le sortăm mai departe, după felul lor cum sunt, după culoare, după categoria de plastic”, a declarat Eugeniu Butucea, proprietarul companiei.

Oamenii din Cricova ne asigură că aruncă gunoiul corect:

„Da, da. Sticlele deoparte, hârtia deoparte. Sunt zilele când tractorul sau mașina trece și noi sortăm, punem la porți așa în sacoșe”;

„Este benefic pentru ecologie și va fi mai ușor de scos. Vă închipuiți cineva va arunca borșul? Trebuie de sortat gunoiul pe părți. Eu am două pungi mari de gunoi, unul pentru plastic. Iată și sticla, dacă o beau, o arunc acolo”;

„Sticlele aparte, dar gunoiul aparte. Cum să le pui pe toate împreună? Trebuie de aruncat totul separat. Împreună nu se poate”.

Eugeniu își amintește și acum momentul în care a lansat afacerea. Pe atunci, oamenii nu prea erau la curent cu termenul de „sortare a gunoiului”. Ca să-i familiarizeze, tânărul a instalat tomberoane de selectare a deșeurilor și a împărțit fluturași informaționali. Încetul cu încetul, oamenii au devenit mai responsabili.

„Am instalat tomberoane special pentru colectarea deșeurilor selectiv. Tomberoanele sunt importate de către noi. Plasa rotundă o facem la noi la întreprindere și o facem pentru ca persoanei să-i fie mai comod să arunce deșeuri și să știe ce fel de deșeuri sunt acolo”, spune Butucea.

Întreprinderea deține două autospeciale, care, zilnic, adună deșeurile de la oamenii de rând, dar și de la companii. După ce este sortat de angajații întreprinderii, gunoiul este dus la uzinele de reciclare. Afacerea pare să fie una de succes, tânărul fiind abordat să presteze servicii și în alte localități.

„Peste o săptămână mai urmează să mai importăm alte tomberoane, pentru că avem o foarte mare solicitare pentru a instala în alte localități. Avem tomberoane pentru plastic și metal, carton și hârtie și a treia categorie – sticlă”, a mai adăugat Butucea.

Tânărul antreprenor colaborează și cu autoritățile locale. Între timp, e aproape gata construcția liniilor de sortare automatizate, ce îi va permite să crească echipa de angajați, care acum sunt 8 la număr. Anul trecut, compania lui Eugeniu a vândut uzinelor de reciclare peste 200 tone de plastic, carton și sticlă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării