main logo
3295

Tânăra din Moldova ce poartă dragostea de țară în suflet la mii de kilometri

Dragostea de neam şi de ţară pe care o poartă în suflet şi în gând o motivează să-şi ajute conaţionalii rămaşi acasă, pe cei defavorizaţi de soartă.

Tânăra din Moldova ce poartă dragostea de țară la mii de kilometri

Vorbim despre Viorica Ţâmbălari, conaţionala noastră stabilită în Franţa, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

Viorica este juristă, iar actualmente urmează un master în studii europene la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” de la Iaşi.

Este fondatoarea Asociaţiei Obşteşti „Help” şi iniţiatoarea mai multor campanii sociale în care s-au implicat conaţionali de-ai noştri din Franţa, dar şi din alte ţări, pentru a susţine bătrânii şi copiii din Moldova.

Despre cea mai recentă campanie organizată la iniţiativa Vioricăi Ţâmbălari, aflăm din interviul realizat de jurnalista Oxana Gherman Roşca pentru Radio Moldova.

„A fost o campanie destul de dificilă, pentru că suntem în pandemie. Este a patra campanie pe care o facem în pandemie.

Sunt doi ani destul de complicaţi, mai ales pentru voluntari, pentru că ei sunt în riscul cel mai mare de a merge şi de a avea contact direct cu beneficiarii noştri, dar şi pentru donatori, pentru că ştim cu toţii că acum avem frica de a avea bănuţi deoparte.

Multă lume şi-a pierdut serviciul, respectiv au mai exitat doritori să facă donaţii serioase. Oricum, pot să spun cu toată certitudinea şi mă bucur foarte mult de faptul că a fost de succes campania”, spune conaţionala noastră.

Pandemia a reuşit să unească oamenii în jurul unor cauze comune, aşa cum nu se întâmpla până atunci, spune Viorica Ţâmbălari.

„Chiar dacă au fost doi ani de pandemie, aceste campanii au fost cele mai de succes. Oamenii oricum s-au sensibilizat şi au donat, iar noi am reuşit să păşim pragul la foarte multe familii”, mai menţionează ea.

Astfel, doar în ultima campanie iniţiată în ajunul sărbătorilor pascale, ajutoare din Franţa au ajuns în toate colţurile ţării. „Lucrurile se fac doar cu oamenii şi împreună”, spune Viorica Ţâmbălari.

În acest context, moldoveanca îndeamnă tinerii din ţara noastră să se implice mai mult în acţiuni de voluntariat, să cunoască realitatea aşa cum este ea.

„Trebuie să dezvoltăm spiritul de voluntariat în orice ţară, dar mai ales în Moldova. Din păcate, copiii nu sunt educaţi nici în şcoli să facă voluntariat. În campaniile viitoare voi insista neapărat ca administraţiile publice locale să facă echipe de voluntari din cadrul liceelor sau al gimnaziilor din localitate, ca şi ei să se implice, să cunoască realitatea.

Acum am încercat această metodă doar în Călăraşi, unde s-au mobilizat mai mulţi tineri şi a fost destul de bine. Doar atunci când mergi singur prin sat vezi realitatea cu ochii tăi, înţelegi cât de important poţi fi pentru societate. Asta vrem să ajungem să-i facem pe oameni să înţeleagă”, a mai menţionat Viorica Ţâmbălari.

Sursă a acestui material a servit interviul acordat de conaţionala noastră Viorica Ţâmbălari în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă”, realizată de jurnalista Oxana Gherman Roşca pentru Radio Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării