main logo
730

Tabăra vânătorilor din Drochia, completată cu noi pasionaţi

Tabăra vânătorilor din Drochia a fost completată cu noi pasionaţi de această meserie, care, se pare ca nu mai este una strict bărbătească. Carnetele de vânători le-au fost înmânate în cadrul primei ediţii a festivalului „Vânător, ce mândru nume".

Tabăra vânătorilor din Drochia, completată cu noi pasionaţiTabăra vânătorilor din Drochia, completată cu noi pasionaţi de meserie

„Sunt bucuros că m-au primit vânătorii mai în vârstă în clubul lor. Am participat de mai multe ori la vânătoare, mi-a plăcut foarte mult și m-am hotărât să fiu și eu vânător", a spus vânătorul, Ghenadie Ghilescu.

Botezul vânătorilor a primit şi președintele raionului Drochia, Ion Dascăl, transmite Știri.md cu referire la Canal3.md

Excepţia sparge tiparele şi afirmaţia că vânătoarea este o îndeletnicire pur bărbătească nu mai este o axiomă. Este exemplul Alionei Botnaru, care, cu orice ocazie, îl însoţeşte pe soţul său la vânătoare şi nu doar în calitate de bucătăreasă. 

„- E interesant, e vesel, e comod, că sunt zile libere în săptămână în care putem pleca împreună la aer liber. - Unde vă place să mergeți la vânătoare de păsări sau de animale? - De păsări. La animale încă suntem verzișori", a afirmat vânătorul, Aliona Botnaru.

În cadrul festivalului vânătorii au pregătit bucate după reţetele lor speciale. 

„- Care sunt bucatele tradiționale vânătorești? - Iepurașul de câmp e cea mai bună tradiție. Sunt foarte multe: fazanul, prepelița, e cea mai reușită și mai gustoasă carne".

Nu au lipsit nici concursurile: vânătorii mai experimentaţi s-au întrecut la măiestria de ademenire a rațelor.

„Dacă la o vânătoare de păsări stai fără o chemătoare, poți să stai o oră, două, trei, patru. Dacă folosești iscusit o chemătoare la jumătate de oră, o oră. La o oră și jumătate deja este efectul. Sunetul e aici, restul la aparat", a comunicat vânătorul, Andrei Rebeţchi.

Iar companionul de neînlocuit al unui bun vânător a fost şi va rămâne câinele. 

"Un câine de vânătoare trebuie să fie bine pregătit, dresat, ascultător, ca să execute întocmai comenzile vânătorului fără abateri", a menţionat vânătorul, Ion Lupaşcu.

Vasile Molcean, la cei 85 ani ai săi, mânuieşte puşca timp de peste 60 de ani. Bărbatul a re o proprie filosofie legată de vânătorie.

"Vânătorul trebuie să iubească natura. Asta este cel mai principal. Un vânător trebuie să sădească și un pom pe lângă iaz, să pregătească mâncare iarna ca să ajute la animale", a declarat vânătorul, Vasile Molcean.

Festivalul "Vânător, ce mândru nume" a fost organizat la Drochia în premieră.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării