Sute de gospodării ţărăneşti ar putea rămâne fără subvenţii. Motivul
Aproximativ 20% din entitățile economice din domeniul agricol din Republica Moldova încă mai activează pe baza codului de identificare vechi şi nu au trecut la codul fiscal nou (IDNO).

În consecinţă are loc tergiversarea şi chiar la blocarea transferului subvențiilor agricole către conturile beneficiarilor, a anunţat într-un briefing de presă, Diana Coșalîc, directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Tergiversarea procesului de examinare a dosarelor de subvenţionare
„Această situație duce la tergiversarea procesului de examinare a dosarelor, dar și la neclarități în alocarea surselor financiare și la întârzieri în returnarea acestora către bugetul de stat”, a explicat Coșalîc.
Ea a aminitit de faptul că în conformitate cu modificările operate în anul 2023, la Legea privind gospodăriile țărănești (de fermier) (GȚ), „începând cu anul 2023, fiecare gospodărie țărănească care activează este obligată să-și modifice numărul vechi de identificare cu cel nou”.
Această modificare se aplică atât persoanelor fizice cu activitate de întreprinzător, cât și gospodăriilor țărănești care activează pe teritoriul Republicii Moldova.
Diana Coșalîc a menționat că Agenția de Servicii Publice oferă acest serviciu gratuit, iar entitățile economice se pot adresa la direcțiile teritoriale în gestiunea cărora se află pentru a efectua modificarea.
Totodată ea spus că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este în proces de elaborare a unui proiect de hotărâre de Guvern, cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermierii afectați de situațiile excepționale cu caracter natural „Secetă” și „Arșiță puternică” din anul 2024 la grâu și porumb, prin care se vor distribui ajutoare financiare.
Mii de gospodării ţărăneşti nu activau şi au fost radiate
În consecinţă a atras atenția la faptul că nemodificarea în termen a noului IDNO va duce la tergiversează virarea subvențiilor către conturile beneficiarilor.
De notat că trecerea agenţilor economici şi a tuturor persoanelor juridice la noul cod de identificare (IDNO) care este identic cu cel fiscal, a început încă 20 de ani în urmă în timpul guvernării comuniste, dar la începutul lunii septembrie 2024 mai erau circa 8.000 de firme ce au cod fiscal vechi.
Câte dintre acestea sunt din domeniul agricol, ASP nu dezvăluie. În acelaşi timp datele ASP arată că dacă la începutul anului 2023 nicio gospodărie ţărănească nu avea cod fiscal nou, apoi peste un an trecuseră la IDNO - 2.992 de întreprinderi individuale în agricultură (gospodăria ţărănească, de fermier), iar pe 1 septembrie 2024 numărul acestora a ajuns la 7.082.
Menţionăm că în 2023-2024 mii de gospodării ţărăneşti inactive au fost radiate prin procedură simplificată. Totodată multe gospodării active s-au reorganizat în SRL. Datele ASP arată că în prezent sunt în total 138.220 unităţi de drept ce au IDNO.
Ce este o Gospodăria ţărănească (de fermier)
Gospodăria ţărănească (de fermier) este o întreprindere individuală, bazată pe proprietate privată asupra terenurilor şi asupra altor bunuri, pe munca personală a membrilor unei familii (membri ai gospodăriei ţărăneşti), având ca scop obţinerea de produse agricole, prelucrarea lor primară, comercializarea cu preponderenţă a propriei producţii agricole. Gospodăria ţărănească (de fermier) se poate constitui şi dintr-o singură persoană fizică. Numai gospodăriile ţărăneşti (de fermier) pot desfăşura activitate individuală de întreprinzător în agricultură.
În ceea ce ține de limite de producție, Guvernul a stabilit un nou cadru legal la acest capitol. Astfel, producătorii de cereale trebuie să nu depășească o suprafață mai mare de 40 de hectare, iar crescătorii de bovine sau porcine vor trebui să se încadreze în 200, respectiv 300 de capete crescute. În caz contrar, nu vor mai putea activa în calitate de gospodării țărănești.