main logo
4260

Surse: Ex-viceministru MAI, vizat în operațiunea SPIA-PCCOS

Fostul viceministru al MAI, Veaceslav Ceban, dar și verișorul său, Petru Bîrcă, fost șef-adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, ar fi vizați în dosarul instrumentat de SPIA și PCCOCS, în care patru foști polițiști au fost reținuți, după ce ar fi filat doi procurori anticorupție responsabili de investigarea fraudei bancare, susțin sursele Deschide.MD apropiate anchetei.

Surse: Ex-viceministru MAI, vizat în operațiunea SPIA-PCCOSFoto: deschide.md

Potrivit surselor deschide.md, cei patru polițiști au activat în cadrul serviciilor speciale de investigații, dar și în sistemul penitenciar, aceștia fiind Vitalie Munteanu, Valentin Corlăteanu, Gheorghe Sîrbu, dar și Ion Vârtosu, transmite Știri.md.

Cei patru reținuți ar fi colectat informații și filat pe cei doi procurori anticorupție responsabili de investigarea fraudei bancare, fiind cooptați pentru servicii de securitate ale unui important figurant în dosarul fraudei bancare.

Mai mult, aceleași surse susțin că cei patru ar fi filat și mai mulți angajați ai Comisiei Electorale Centrale, dar și pe unii politicieni care anterior ar fi declarat presei că sunt urmăriți.

Totodată, oamenii legii au stabilit că aceștia ar fi activat la comanda fostului viceministru al MAI, Veaceslav Ceban, dar și a verișorului său, Petru Bîrcă, iar ulterior cei doi transmiteau informațiile lui Ilan Șor, vizat în dosarul cu privire la frauda bancară.

Ceban și Bîrcă nu au fost reținuți de oamenii legii, pentru că în data de 29 octombrie, înainte de a fi reținuți, după ce ar fi aflat că au fost demascați, cei doi au reușit să fugă din țară, iar acum s-ar afla în România.

Fiind audiați, cei patru polițiști reținuți au recunoscut filarea, filmarea și înregistrarea procurorilor, menționând că au acționat la indicație, în scopul identificării unor eventuale vulnerabilități în viața privată a oamenilor legii, pentru ulterioara lor discreditare, menită să le afecteze reputația și a-i împiedica să-și exercite atribuțiile funcționale.

Relevant este faptul că pe lângă imagini, înregistrări video și audio, aceștia întocmeau veritabile rapoarte de filaj, pe care ulterior, le transmiteau comanditarului.

Cei patru au fost puși sub învinuire, iar la demersul procurorilor, plasați în arest la domiciliu pentru o lună.

Cazul este instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale care întreprinde acțiuni pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului și persoanelor implicate în această schemă.

Amintim că în 2017, Veaceslav Ceban a fost reținut de CNA pentru trafic de influență, însă a scăpat doar cu o amendă de 112 500 lei, iar finul său, vameşul Stanislav Caraman cu o amendă de 150 000 de lei pentru luare de mită. Acuzatorii de stat spuneau atunci că nu au solicitat pedeapsa cu închisoarea întrucât cei doi şi-au recunoscut vina şi au colaborat cu ancheta.

Potrivit procurorilor, Ceban urma să primească prin intermediul finului de cununie zeci de mii de euro mită pentru a soluționa favorabil un dosar. Astfel, finul de cununie al fostului viceministru, care este angajat al Serviciului Vamal, ar fi extorcat și primit 60 mii de euro de la un cetățean.

Aceasta sub pretextul că ar avea influență, prin intermediul nașului, asupra unor procurori, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal, în care denunţătorul era învinuit de fabricarea și punerea în circulație a cardurilor bancare.

Citește și: Doi procurori, ținta unei echipe de filaj: 4 foști polițiști, reținuți

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării