main logo
509

Suprafaţa străzilor urbane creşte mai rapid decât cea a spaţiilor verzi

În ultimii trei ani, suprafața spațiilor verzi în localitățile urbane a crescut cu doar 21,5 hectare, în timp ce suprafața străzilor orășenești s-a majorat cu 46,7 hectare, adică de două ori mai rapid, arată datele publicate de Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Suprafaţa străzilor urbane creşte mai rapid decât cea a spaţiilor verziImagine simbol

Astfel, în anul 2024, suprafața spațiilor verzi în localitățile urbane a constituit 6.600 de hectare, municipiul Chișinău deținând cea mai mare suprafață a spațiilor verzi (66,1%), dar Capitala este şi cel mai mare oraş ca populaţie şi suprafaţă, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Pe locul doi se află Vadul lui Vodă, cea mai mare stațiune balneară, de odihnă și agrement din Republica Moldova, care are spaţii verzi pe o suprafaţă de 551 de hectare şi mai puţin de 6.000 de locuitori.

La polul opus se află oraşul Frunză din raionul Ocniţa, cu doar jumătate de hectar de spaţii verzi. Este adevărat că această localitate cu greu poate fi numită oraş, în condiţiile în care are mai puţin de 2.000 de locuitori.

Între centrele raionale cu cele mai puţine spaţii verzi din Republica Moldova, lideri sunt oraşul Străşeni - cu doar 8,2 hectare şi municipiul Comrat - cu doar 12,3 hectare.

BNS precizează că suprafața spațiilor verzi urbane este formată în proporție de 69% din spații verzi de folosință generală (scuaruri, grădini, parcuri etc.), 18,6% sunt spații verzi cu acces limitat (parcuri sportive, spații verzi pe lângă instituțiile de învățământ și locuințe, spații pentru recreerea copiilor și tineretului etc.), 7,8% - spații verzi din zonele turistice și de agrement, 2,7% - spații verzi cu profil specializat (grădini botanice, zoologice și dendrologice etc.) și 1,9% - spații verzi cu funcții utilitare (plantații pentru consolidarea terenurilor și de protecție a surselor de apă etc.).

Datele Biroului Național de Statistică arată că, în ultimii trei ani, suprafața spațiilor verzi în localitățile urbane a crescut lent cu mai puţin de opt hectare pe an.

În aceeaşi perioadă, suprafața străzilor orășenești s-a extins de două ori mai rapid - în medie cu circa 16 hectare pe an.

Conform datelor Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, în anul 2024, suprafața terenurilor din intravilanul localităților urbane a constituit peste 52.000 hectare.

Astfel, ponderea suprafeței spațiilor verzi și a străzilor orășenești (convențional spații publice) în suprafața intravilanului localităților urbane a constituit 22,7%, 12,8% fiind spaţii verzi, iar 9,9% - străzi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării