Suntem pregătiți pentru AI și digitalizare în Moldova? Ce spune un expert
Trăim într-o eră a transformărilor accelerate, în care digitalizarea și inteligența artificială devin tot mai prezente în viața noastră de zi cu zi. De la automatizarea proceselor la eficientizarea serviciilor, avantajele sunt evidente – dar odată cu ele apar și riscuri: pierderea locurilor de muncă, confidențialitatea datelor, dar și provocările de adaptare într-o societate aflată în continuă schimbare.

În cazul Republicii Moldova, aceste evoluții capătă o semnificație aparte – cum ne raportăm la ele, ce pași facem și cât de pregătiți suntem să integrăm noile tehnologii în dezvoltarea noastră și a țării în care trăim, spune Vitalie Eșanu, antreprenor și dezvoltator în domeniul tehnologiilor informaționale, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Eu nu văd atât negativism în noile tehnologii informaționale. Sunt mai optimist. Partea bună a digitalizării e schimbul rapid de informații, se rezolvă unele chestii. Partea negativă e că statul are mai mare monopol asupra informației. Chiar și banii: dacă sunt fizici, nu îi poți confisca ușor, dar dacă sunt digitali, statul apasă un buton și s-a închis. Trebuie să fim atenți și cine ne conduce”, declară Vitalie Eșanu.