Subvențiile și tehnologia cresc producția de lapte în Republica Moldova
Producția de lapte în întreprinderile agricole din Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă anul trecut, ajungând la peste 50.000 de tone, cu zece mii mai mult comparativ cu anul precedent. Evoluția se datorează în mare parte subvențiilor acordate sectorului zootehnic.

Printre beneficiari se numără și Ion Popescu din Horești, raionul Ialoveni, care a inițiat afacerea cu zece ani în urmă. Acesta este administratorul unui complex zootehnic. El mărturisește că timp de un deceniu, a modernizat halele vechi pentru vite și a investit în utilaje și tehnologii performante, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
„Avem o medie pe cap de animal pe zi de peste 30 de litri cu o grăsime de patru procente. În total, pe zi, producem peste 12 tone de lapte”, a relatat Ion Popescu.
Procesele de producție de la fermă au fost digitalizate.
„Sala este dotată cu un soft. La gâtul fiecărei văcuțe este o curelușă cu un senzor. Când vacile intră la muls, este citită toată informația și, respectiv, după muls, avem informații despre fiecare văcuță în parte - cantitatea de lapte și toți parametrii care sunt. Văcuțele noastre sunt mulse de trei ori pe zi, în decurs de 24 de ore, și avem o medie totală de peste 32 de litri de lapte”, a precizat bărbatul.
Trasând obiectivul de a dubla cantitatea de lapte produsă, anul trecut a început construcția de grajduri noi.
„În acest grajd planificăm să fie 240 de văcuțe mulgătoare. Mai avem așa grajd identic și în total o să avem 480 de vaci mulgătoare. În total, proiectul o să fie 45 de milioane de lei”, a mai spus Ion Popescu.