main logo
452

Studiu pentru evaluarea gradului de expunere a populației la plumb

În Republica Moldova va fi realizat un studiu complex pentru evaluarea gradului de expunere a populației la plumb, fiind folosit ca bio-marker sângele.

Studiu pentru evaluarea gradului de expunere a populației la plumbStudiu pentru evaluarea gradului de expunere a populației la plumb

Cercetarea va avea loc în contextul săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, marcată în perioada 21-27 octombrie, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în acest an, Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, se desfăşoară cu sloganul „Prevenirea expunerii la compuşii de plumb din vopsele”, pentru a sensibiliza populaţia privind conștientizarea și punerea în aplicare a acțiunilor de combatere a efectelor plumbului asupra sănătății umane, în special asupra sănătății copiilor.

Conform sursei citate, expunerea la plumb reprezintă aproximativ 9% din povara globală a dizabilității intelectuale fără o cauză cunoscută, 4% din povara globală a bolii cardiace ischemice și 6,6% din povara globală a accidentului vascular cerebral.

Medicii susţin că plumbul ajuns în organism afectează sistemul nervos central și creierul, sistemul de reproducere, rinichii, sistemul cardiovascular, sângele și sistemul imun. Expunerea ridicată la plumb poate duce la tulburări comportamentale și mentale, este deosebit de periculoasă pentru creierul copilului, cauzând inteligență scăzută și atenție redusă, dificultăți și afectarea capacității de învățare.

Conform datelor MSMPS, un studiu efectuat în cadrul proiectului "Consolidarea capacităților societății civile în implementarea abordării strategice a Managementului Chimic Internațional, în Republica Moldova", arată că 30% din jucăriile comercializate în pieţe depășesc de zeci de ori și, uneori, de sute de ori concentrația admisă de metale grele, inclusiv plumb. De asemenea, datele statistice arată că mai mult de jumătate din vopsele folosite în R. Moldova depăşesc norma permisă de plumb.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării