main logo
1643

Studiu: Conservarea și extinderea pădurilor va spori reziliența Moldovei

Ministerul Mediului, împreună cu o gamă largă de părți interesate de la nivel național, precum și cu reprezentanți ai Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene, a discutat constatările și recomandările studiului privind „Identificarea pădurilor de mare valoare de conservare din Republica Moldova”.

Studiu: Conservarea și extinderea pădurilor va spori reziliența MoldoveiImagine simbol

Acest studiu a fost elaborat de Banca Mondială în cadrul programului „Uniunea Europeană pentru Mediu (EU4Environment)”, în care se menționează că pădurile cu o valoare de conservare ridicată sunt esențiale pentru protejarea habitatelor, atenuarea schimbărilor climatice și protejarea bunăstării oamenilor, transmite Știri.md cu referire la Studio-l.online.

Studiul identifică aproximativ 175,500 de hectare de astfel de păduri, care reprezintă aproape jumătate din suprafața totală împădurită a țării.

Conservarea acestor păduri, creșterea sănătății lor și extinderea acoperirii forestiere sunt esențiale pentru consolidarea rezilienței economice și de mediu a țării.

„Identificarea pădurilor de mare valoare de conservare (HCV) este un proces crucial în gestionarea și conservarea durabilă a pădurilor. Evaluările HCV sunt efectuate, de regulă, pentru a recunoaște și proteja zonele cu valori de mediu, sociale și culturale excepționale. Prin identificarea și conservarea sistematică a pădurilor cu o mare valoare de conservare, este posibil să se găsească un echilibru între conservare, utilizarea durabilă a resurselor și bunăstarea comunităților locale”, a declarat ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

„Uniunea Europeană urmărește să se asigure că pădurile noastre sunt sănătoase, în creștere și reziliente în contextul schimbărilor climatice. În calitate de viitor stat membru, Moldova va trebui, de asemenea, să adopte obiectivele de politică ale UE și practicile de gestionare durabilă a pădurilor. Acest lucru ar trebui realizat în paralel cu o mai bună gestionare a bazinelor râurilor, a zonelor protejate, a terenurilor agricole și a pășunilor și cu o bioeconomie durabilă în general”, a declarat șef adjunctul Delegației Uniunii Europene în Moldova, Adam Grodzicki.

La reuniune au participat peste 40 de funcționari guvernamentali, ONG-uri și mediul academic, reprezentanți ai delegației UE și ai sectorului forestier. Participanții au recunoscut importanța protejării sistemelor forestiere și a asigurării unei colaborări suplimentare în ceea ce privește sprijinul pe termen lung pentru serviciile ecosistemice.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării