Strugurii din Republica Moldova, la mare căutare în Uniunea Europeană
Tot mai mulți viticultori basarabeni își aruncă privirea și spre piața europeană. Specialiștii de la Institutul de Horticultură au cultivat soiuri de struguri fără sâmburi și soiuri adaptate la clima din Republica Moldova.

În ultimele 3 luni, s-au exportat peste 17 mii de tone de struguri de masă în 22 de țări ale lumii, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Anatolie Coadă are o podgorie de 60 de hectare cu struguri de masă iar recolta de anul trecut a fost vândută în special pe piețele din România și Mongolia. Din 2023 poate exporta în mai multe țări europene pentru că a plantat struguri apireni, adică fără sâmburi, soi la mare căutare pe piața europeană.
Anatolie Coadă, viticultor Ștefan Vodă: "Ne gândim să lărgim geografia exporturilor și să intrăm pe piața europeană am hotărât să intrăm cu ce este întrebat mai tare am încercat să ne conformăm și anul trecut am plantat primele 3,5 ha de "kiș-miș lucistâi. Nu ne-am oprit doar la plantații, dar l-am ridicat pe sistem pergol, l-am supus irigării."
Tot cu struguri fără sâmburi vrea să cucerească piața europeană și Petru Mihov din Cahul. În ultimii ani, viticultorul a testat mai multe soiuri care s-au vândut foarte bine pe piața internă.
Petru Mihov, viticultor Cahul: "În total avem 138 de soiuri, dintre care 25 sunt soiuri apirene. Le testăm, le vedem ca în perspectivă într-adevăr să alegem unele, sau un soi cu care am putea ieși la vânzare pe orice piață, încă nu știm, internațională."
În ultimii ani, oamenii de știință din Republica Moldova au reușit să creeze mai multe soiuri de struguri apireni, adaptați condițiilor climaterice din zonă. Aceste soiuri sunt recomandate și pentru diabetic deoarece conțin mai multă fructoză decât glucoză.
Gheorghe Savin, doctor habilitat Institutul de Horticultură: "Am creat soiuri cu rezistență sporită la iernare, la secetă, la mildiu, la boli. Nu necesită 10-12 protecții chimice, doar 3, 4, în funcție de soi. Soiurile care le-am propus, le-am demonstrat și le avem şi în buzunar au o posibilitate de a acumula în bob, preponderent mai multă fructoză decât glucoză."
Gheorghe Gaberi, președinte Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri: "Le propunem producătorilor ca începând cu primăvara anului viitor să înființeze plantații cu aceste soiuri, fiindcă vor avea șansa să vândă strugurii mai bine. De mare perspectivă este soiul "kiș-miș lucistâi" care este cunoscut în piața europeană. Este soiul "apiren roz" care l-am studiat. Este un soi bun cu rezistență la diferiți factori, inclusive și la crăparea de ploaie, poate sta o lună pe butuc în stare coaptă."
Andrei Botezatu, specialist Proiectul Agricultură Performantă în Moldova: "Acum, dacă e să facem o analiză a pieței, mai mult de 60 din soiurile vândute pe piața europeană sunt soiuri apirene. Acesta este trendul și noi fie ne conformăm acestei cereri, ori rămânem în urmă." Laboratorul pentru producerea viței de vie din cadrul Institutului de Horticultură a fost renovat în 2018 cu sprijinul USAID Moldova, și a Guvernului Românei. În Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova sunt înregistrate deja opt soiuri apirene. În prezent, din cele circa 20 de mii de hectare cultivate cu struguri de masa, doar 30 de ha sunt plantate cu soiuri apirene.
În acest an, Uniunea Europeană a majorat cotele de import pentru mai multe produse agricole din Republica Moldova. Sunt noi oportunități iar viticultorii basarabeni care pot acum exporta până la 58 de mii de tone de struguri fără taxe vamale.