Stratulat: Boala gură-mână-picior se ia din bazine, evitați-le în Turcia
Atenție mare la bazinele acvatice din Turcia! Copiii deseori capătă de acolo boala gură-mână-picior, spune medicul Mihai Stratulat.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii "Puterea a Patra" de la postul N4, transmite Știri.md.
"Acum mai nou, că s-a început sezonul estival, avem boala gură-mână-picior. Ea de obicei se întâmplă atunci când se merge la mare în Turcia.
Până când sunt forme ușoare, sub forma unor erupții pe picioare și mâini, inclusiv și febră. În formă mai severă este însoțită de vomă, diaree, deshidratare", spune medicul.
De asemenea, medicul pediatru vine cu sfaturi pentru familiile cu copii care au plecat în vacanță în Turcia.
"Să evite în primul rând bazinele, dar asta depinde și de vârsta copilului, pentru că preponderent de acolo se îmbolnăvesc, nu din mare.
Important este să nu se panicheze, să scadă febra dacă apare, să hidrateze copilul", mai menționează Stratulat.
Boala gură-mână-picior este o infecție virală acută, cauzată de virusul Coxsackie A16, ce face parte din familia de virusuri denumite non-polio enterovirus. Perioada de incubație este de trei-șase zile.
Boala se poate manifesta atât la adulți, cât și la copii, însă cel mai frecvent apare la micuții cu vârsta de până la cinci ani. Specialiștii în tratarea bolilor contagioase menționează că nu există un tratament specific contra acestei boli, ea fiind tratată după simptomele pe care le manifestă fiecare pacient în parte.
Primul semn al bolii este febra, apoi apar leziunile ulcerative în gură, cu durere în gât, scăderea apetitului și modificarea stării generale. După aproximativ două zile, apar erupțiile veziculoase.