Străinătatea nu e doar lapte și miere. Moldoveancă: Eram nefericită
Familia Inei Ciobanu este stabilită de nouă ani în Italia. Recent, femeia a revenit acasă pentru o vacanță împreună cu cele trei fiice ale sale.

Până la emigrarea sa în Italia, Ina Ciobanu nu a avut ocazia să călătorească în alte țări din Europa. Experiența de a se muta într-o altă țară a fost o schimbare majoră în viața ei, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
Adaptarea în Italia a fost un proces destul de greu pentru Ina Ciobanu. Deși noua viață i-a oferit multe oportunități financiare, tranziția a venit cu provocări și momente dificile.
Străinătatea a avut un impact profund asupra femeii, ducând-o treptat spre depresie. Departe de familia extinsă și de prietenii din țară, s-a confruntat cu sentimente de izolare și dor. Înfruntarea dificultăților de adaptare și de integrare într-o cultură nouă i-a amplificat starea de tristețe, transformând perioada de început într-o adevărată provocare emoțională.
Asemenea altor conaționali stabiliți în Italia, Ina Ciobanu a înțeles pe propria piele cât de important este să nu amâni plăcerile și dorințele sufletului. Experiențele trăite în străinătate au făcut-o să conștientizeze că viața este prea scurtă pentru a lăsa deoparte bucuriile și momentele de fericire.
Împreună cu o altă moldoveancă stabilită în Italia, Ina Ciobanu a decis să ajute femeile care trec prin greutăți emoționale și au nevoie de susținere. Conștientizând provocările pe care le implică viața departe de casă, cele două și-au unit forțele pentru a crea un spațiu în care femeile să se simtă înțelese, sprijinite și încurajate să depășească momentele dificile.
Ina Ciobanu și-a propus să lanseze o revistă dedicată persoanelor din diasporă și nu doar, în care cititorii să găsească instrumente și soluții pentru a-și regăsi liniștea sufletească. Revista abordează teme legate de sănătatea mintală, adaptarea culturală și reconectarea cu sine, oferind resurse valoroase celor care caută echilibrul interior în condițiile unei vieți trăite departe de casă.
În timp, Ina a înțeles cât de important este să nu aștepți ziua de mâine pentru a face ce vrea sufletul, inclusiv atunci când dorința de a reveni în Moldova devine puternică. A înțeles că există două opțiuni: fie îți asumi revenirea acasă și îți urmezi visurile, fie trăiești în trecut cu nostalgie și tristețe.
Ina Ciobanu oferă persoanelor care trec prin stări dificile câteva sfaturi esențiale.
În primul rând, ea subliniază importanța de a trăi în prezent și de a nu amâna dorințele și visurile. Îi încurajează să își asume riscuri și să acționeze în direcția dorită, fără a se lăsa copleșiți de regrete legate de trecut. De asemenea, Ina sugerează celor care se află în situații-limită să caute sprijin emoțional și să se înconjoare de persoane care le pot oferi înțelegere și susținere.
În istoria moldovencei Ina Ciobanu, depresia părea să o fi pus la pământ în timpul șederii sale în străinătate. Însă, în fața acestei provocări, ea a reușit să găsească soluții și tratamente care i-au redat echilibrul emoțional.
Această experiență dureroasă a transformat-o într-un agent al schimbării, determinând-o să se gândească cum ar putea să-și ajute semenii care se confruntă cu stări similare, indiferent de țara în care se află. Ina a decis să ofere sprijin celor care au nevoie să își audă sufletul și să găsească liniștea interioară, demonstrând astfel că din cele mai întunecate momente pot răsări lumini de speranță și soluții pentru ceilalți.