main logo
6390

StopHam, despre legea evacuării mașinilor: E legalizată nesimțirea

Adoptarea noii legi privind procedura de evacuare a automobilelor parcate neregulamentar a stârnit critici dure din partea activiștilor mișcării civice StopHam, care acuză autoritățile că au „legalizat nesimțirea” și au abandonat pietonii în favoarea șoferilor iresponsabili.

StopHam, despre legea evacuării mașinilor: E legalizată nesimțireaImagine simbol

Potrivit modificărilor aprobate de Parlament pe 10 iulie, mașinile vor putea fi evacuate doar în cazuri strict delimitate, cum ar fi: blocarea accesului pentru ambulanțe, pompieri sau transportul public, parcarea pe treceri de pietoni, intersecții, stații, rampe pentru persoane cu mobilitate redusă sau spații rezervate pentru persoane cu dizabilități ori stații de încărcare pentru vehicule electrice, transmite Știri.md cu referire la point.md.

Evacuarea se va face doar după un avertisment prealabil plasat pe parbriz, cu notificare prin telefon sau SMS, iar proprietarul are 15 minute pentru a muta mașina. În celelalte situații de parcare neregulamentară se vor aplica doar amenzi, fără evacuare.

Mișcarea StopHam acuză că noile prevederi reduc semnificativ pârghiile de sancționare a șoferilor care ocupă trotuarele sau spațiile pietonale.

„Exact despre asta am avertizat. Am cerut evacuarea tuturor mașinilor care ocupă trotuarele. Am explicat că, fără măsuri reale, totul se va sfârși cu impunitate. Din păcate, nu am fost auziți”, au transmis activiștii.

Aceștia spun că noua lege favorizează „o cultură a nepăsării”, în care pietonii sunt nevoiți să ocolească mașinile parcate pe trotuare, în timp ce autoritățile invocă evitarea abuzurilor ca justificare pentru limitarea evacuărilor.

„Nesimțirea este legalizată sub pretextul luptei împotriva abuzurilor. Este o palmă peste față pentru noi toți și pentru fiecare persoană care încă mai încearcă să meargă pe jos prin acest oraș.”

Activiștii mai susțin că autoritățile invocă standarde europene, însă fără a prelua cu adevărat și spiritul ferm al aplicării legii.

„Sub un sos european, autoritățile ne-au vândut o lege care, se pare, protejează pe toată lumea, mai puțin pe oamenii obișnuiți. Doar că au uitat să precizeze că acolo, pentru parcare pe trotuar, amenda nu este o glumă de 225 de lei”, au conchis activiștii.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării