Stoianoglo și Platon: Cronologia unei relații de peste 15 ani
„Eu nu am avut și nu am nicio relație cu domnul Platon”. Afirmația a fost făcută de către candidatul la funcția de președinte al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, tot el fiind cel care, în 2020, pe când era procuror general, a semnat demersul de suspendare a executării pedepsei lui Veaceslav Platon, care era condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Totuși, faptele sugerează o altă realitate. În 2020, au apărut imagini video de la audierile în care Stoianoglo a fost surprins salutându-l prietenește pe Platon. Cei doi au fost deputați împreună în Parlamentul R. Moldova în 2009, iar în 2010, Stoianoglo și Platon au votat împotriva lichidării instanțelor economice, care erau implicate în atacurile raider organizate de Platon, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.
În 2009, cei doi au votat împotriva lichidării instanțelor economice
Primele interacțiuni ale celor doi despre care se cunoaște în spațiul public ar fi avut loc în 2009, atunci când ambii au ajuns deputați în Parlamentul R. Moldova: Stoianoglo din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), iar Platon – pe listele Alianței „Moldova Noastră” (AMN). Cele două partide, alături de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Liberal (PL) au format atunci Alianța pentru Integrare Europeană (AIE).
În 2010, Stoianoglo și Platon, alături de Valentin Chepteni care se consideră că era atunci controlat de Platon, au fost unicii deputați din AIE care au votat împotriva lichidării instanțelor judecătorești economice, prin intermediul cărora Platon a fost acuzat că ar fi efectuat toate atacurile raider în anii 2000 și falimentat zeci de întreprinderi de stat.
Soția lui Stoianoglo, beneficiara companiilor lui Platon din Ucraina
În ianuarie 2021, procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a prezentat mai multe date de pe site-ul Ministerului Justiției din Ucraina, care, potrivit lui, demonstrau că beneficiara a două companii ucrainene deținute direct sau indirect de către Veaceslav Platon era, de fapt, soția procurorului general, Țvetana Curdova.
În 2021, dar și ulterior, Platon a susținut că datele din registre au fost falsificate și modificate cu o zi înainte de conferința lui Morari, adică marți, 5 ianuarie 2021. În context, Platon îl acuza pe fostul lider al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, dar și pe Viorel Morari de falsificarea datelor din registrele celor două companii.
Verificând informațiile prezentate de Morari în repetate rânduri în 2024, jurnaliștii au constatat că în Registrul de Stat Unificat al Ucrainei există o moldoveancă cu numele identic al soției lui Stoianoglo, Țvetana Curdova, care a fost în trecut beneficiara efectivă a firmelor Jet Business Limited și Verlok Development Inc., deținute de Platon.
Conform Agenției Servicii Publice, există un singur cetățean al Republicii Moldova cu numele Țvetana Curdova. În plus, datele din Registrul de Stat Unificat al Ucrainei referitoare la compania Verlok Development Inc. indică adresa Chișinău, str. Niță Florica, 7/1, ap. (of.) 34. Aceeași adresă era asociată anterior cu biroul unei companii lichidate, ÎI Curdova Țvetana, care îi aparținea soției lui Stoianoglo.
Dosarele lui Platon. Rolul lui Stoianoglo în eliberarea acestuia
Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev la finalul lunii iulie 2016. Acesta era acuzat de procurorii de la Chișinău că a obţinut, prin scheme ilegale, un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014, după ce Ilan Şor, care pe atunci conducea instituţia financiară și i-a fost complice, a făcut un denunț pe numele acestuia.
La sfârșitul lunii august 2016, Platon a fost extrădat autorităților de la Chișinău, pe numele lui fiind inițiat un dosar penal pentru escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.
Ulterior, un al doilea dosar a fost deschis pe numele omului de afaceri pentru corupere activă și escrocherie. În 2016, Platon, care deținea pachetul majoritar de acțiuni al trei companii de asigurare prin intermediul unor persoane interpuse, ar fi orchestrat sustragerea fondurilor de pe conturile acestor companii.
O altă cauză penală împotriva lui Platon a fost trimisă în judecată de către Procuratura Anticorupție (PA) în iunie 2017, el fiind acuzat de coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera”.
După 31 de ședințe de judecată în primul dosar, de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, magistrații de la Judecătoria Chișinău l-au condamnat pe Veaceslav Platon, în aprilie 2017, la 18 de ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis. Pe 12 decembrie 2017, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-au condamnat pe omul de afaceri la alți 12 ani de închisoare în dosarul deschis pe numele său pentru corupere activă și escrocherie.
Pe 29 noiembrie 2019, președintele Igor Dodon, a semnat decretul de numire în funcția de șef al Procuraturii Generale a lui Alexandr Stoianoglo.
La nici o lună după numire, Stoianoglo a declarat că, unele dosare, printre care ale lui Platon, ar putea fi revizuite. El a afirmat atunci că „este important ca oamenii nevinovați să nu fie pedepsiți” și că „nu ne este teamă să renunțăm la învinuiri în instanțe sau care vor avea câștig”.
Astfel, pe 30 ianuarie 2020, Curtea de Apel (CA) Chișinău a casat sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 12 decembrie 2017, prin care Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de pușcărie în dosarul pentru corupere activă și escrocherie, cauza urmând să fie transmisă la rejudecare.
În februarie 2020, Stoianoglo a făcut noi declarații referitoare la Platon. Fostul procuror general a afirmat că omul de afaceri a fost audiat în cadrul dosarului „furtul miliardului” și că toate denunțurile și sesizările formulate de Platon cu privire la implicarea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, și a altor membri ai anturajului său în frauda bancară, care fuseseră anterior ignorate și declarate „false” de Procuratura Anticorupție, vor fi investigate de Procuratura Generală.
În mai 2020, Alexandr Stoianoglo a susținut că dosarul lui Veaceslav Platon a fost complet falsificat și că Vlad Plahotniuc a fost principalul beneficiar al furtului miliardului.
„Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa”, a afirmat Stoianoglo.
La scurt timp, Stoianoglo a semnat un demers privind suspendarea executării pedepsei lui Platon. Pe 15 iunie 2020, la doar 7 luni de când Stoianoglo ocupa funcția de procuror general, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul, Veaceslav Platon fiind eliberat din arest din penitenciarul nr. 13, acolo unde s-a aflat timp de patru ani, în aceeași zi.
Și, deși la eliberarea din penitenciar Platon a declarat că dorește doar „să se afle adevărul”, să demonstreze oamenilor că poate să aducă „un folos acestei țării” și că va rămâne în țară pentru „a ajuta oamenii să câștige” după „un plan” elaborat împreună cu echipa sa de juriști, acesta nu a făcut publice probele promise, care, potrivit lui, trebuiau să demonstreze cine se face vinovat de furtul miliardului. Astfel, la 19 iulie 2021, Platon a fugit la Londra, unde se află până în acest moment.
În octombrie 2021, Stoianoglo era suspendat din funcția de procuror general, pe numele său fiind intentat un dosar penal cu mai multe capete de acuzare. Procurorii au stabilit că Stoianoglo l-ar fi scutit ilegal pe Platon de pedeapsă și susțineau că, prin persoane interpuse, acesta a acceptat și primit bunuri pentru a facilita, întârzia sau îndeplini mai multe acțiuni în interesul unui grup condus de Platon, săvârșind astfel infracțiunea de corupere pasivă.
Cine este Veaceslav Platon
Veaceslav Platon s-a născut la 24 ianuarie 1973, la Căuşeni. În 1998 a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. A fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele AMN.
În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”.
A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova, apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme de escrocherie, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”. În special prin intermediari, Platon a deţinut afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.
El este vizat în mai multe dosare penale, printre care și dosarul „spălătoria rusească” sau „Laundromat”, fiind învinuit că prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova a scos din Federația Rusă 22 de miliarde de dolari, timp de patru ani, iar banii au ajuns în conturile a peste cinci mii de companii din 96 de țări.
Pe această cauză, în iunie 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat în contumacie la 20 de ani de închisoare de către un tribunal din Moscova. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă de peste 126 de miliarde de ruble, făcând parte dintr-un „grup criminal”.
La un an distanță, în octombrie 2024, Rusia l-a acuzat pe Platon de retragerea a alte peste 48 de miliarde de ruble din Rusia, printr-o schemă „controlată împreună cu complicii săi” – Vlad Plahotniuc și Renato Usatîi.
Sora afaceristului, Elena Platon, a fost condamnată în martie 2021 la zece ani de închisoare în Rusia pentru implicare în spălarea a peste 126 de miliarde de ruble din Rusia.
„În ianaurie 2024 presa a scris și despre Proiectul „Indexarea pensiilor” inițiat de Veaceslav Platon cu scopul de a pune bazele unui partid politic, pe care controversatul om de afaceri, fugar în Londra și judecat în mai multe dosare în R. Moldova, urma să-l conducă sau să-l coordoneze de la distanță. Potrivit declarațiilor uneia dintre voluntarele care a colaborat cu Platon, se planifica „lansarea unui proiect politic, a unui partid politic, cu denumirea Restart, Partidul Politic Restart””, conchid jurnaliștii de la Zdg.md.