main logo
1193

Stoianoglo și îmbogățirea ilicită: Ședințele de judecată, amânate

Examinarea acțiunilor în instanță înaintate de fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, și de fiica acestuia, Cristina Stoianoglo, bate pasul pe loc. La începutul lunii iunie, Curtea Supremă de Justiție a amânat din nou examinarea recursului depus de Cristina Stoianoglo, invocând imposibilitatea formării completului de judecată. Următoarea ședință este programată pentru 7 iulie.

Stoianoglo și îmbogățirea ilicită: Ședințele de judecată, amânateImagine simbol

Contestația, depusă în octombrie 2024, vizează o hotărâre anterioară a instanței de fond, care a respins cererea de ridicare a sechestrului de pe apartamentul înregistrat pe numele Cristinei Stoianoglo – un imobil de 135 de metri pătrați, achiziționat în 2015. Măsura a fost aplicată în cadrul unui dosar penal deschis pe numele tatălui său, Alexandr Stoianoglo, privind presupusa îmbogățire ilicită, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

În paralel, instanța examinează și cererea depusă de Alexandr Stoianoglo, prin care solicită anularea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 2022, prin care s-a autorizat urmărirea penală împotriva sa. Stoianoglo contestă și desemnarea procurorului Victor Furtună, care a primit undă verde să investigheze posibile fapte de îmbogățire ilicită și spălare de bani pretinse a fi comise în perioada 2014-2015.

Anterior, Curtea de Apel Chișinău respinsese acțiunea avocatului lui Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, însă decizia a fost casată, iar dosarul a ajuns din nou pe masa judecătorilor de la CSJ.

Potrivit comunicatului Procuraturii Generale, Victor Furtună a fost desemnat legal de CSP, în conformitate cu articolul 262 alin. (5) din Codul de procedură penală, care reglementează modul de investigare a procurorului general.

Ancheta vizează discrepanțe între veniturile și cheltuielile familiei Stoianoglo în perioada 2010-2022, în special legate de achiziția apartamentului pe numele fiicei lui, în 2015, evaluat la peste un milion de lei.

Potrivit acuzatorilor, Cristina Stoianoglo avea 19 ani la acel moment, era studentă și nu dispunea de venituri proprii. În același an, Alexandr Stoianoglo deținea funcția de deputat în Parlament, iar veniturile declarate nu ar fi justificat achiziția.

Anterior, fostul procuror general a respins acuzațiile și susținea că, în perioada achiziției, nu ocupa nicio funcție publică.

„Am devenit procuror general în noiembrie 2019. Apartamentul a fost procurat în 2015”, a comentat Stoianoglo.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării