Stoianoglo, nemulțumit de decizia CC: Nu așa se construiește coeziunea
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a condamnat decizia Curţii Constituţionale (CC) privind numirea procurorului-șef din UTA Găgăuzia.

„Astăzi, Curtea Constituțională a decis că Găgăuzia nu mai are dreptul să propună procurorul-șef. Am fost primul procuror al UTA Găgăuzia, numit exact în baza prevederilor legale pe care Curtea Constituțională le-a declarat astăzi neconstituționale. Un mecanism care a funcționat impecabil timp de 30 de ani, validat prin practică, susținut de partenerii internaționali și niciodată contestat ca „periculos”. O lovitură simbolică prin eliminarea unui mecanism de echilibru între centru și autonomie”, a menționat Alexandr Stoianoglo, transmite Știri.md.
Potrivit acestuia, timp de trei decenii, acest mecanism nu a fost nici o sursă de conflicte, nici un pericol pentru ordinea constituțională. Ba dimpotrivă, mecanismul a fost expresia unui dialog matur, în care Comratul și Chișinăul au știut să se așeze la aceeași masă, să negocieze, să găsească puncte comune.
„Acel compromis - agreat inclusiv cu OSCE și partenerii externi - a fost nu doar legal, ci și funcțional. Actuala guvernare, însă, nu poate guverna fără a căuta dușmani. În tot ce este diferit vede o amenințare. Se dezice de înțelegeri validate de practică, de experiență și de bun-simț instituțional, doar pentru a-și alimenta un discurs polarizant. Dar întreb: cui servește această decizie? Cu siguranță nu cetățenilor din Găgăuzia. Și nici interesului național. Nu așa se construiește coeziunea. Nu așa se creează încredere. Iar dacă în Găgăuzia, unde există o autonomie recunoscută, dialogul este înlocuit cu forța legală, cum vrea guvernarea să soluționeze problema transnistreană? Prin impunere?”, menționează Stoianoglo.
Acesta spune că democrația înseamnă mai mult decât majoritate parlamentară și decizii validate juridic - înseamnă practici, tradiții, respect reciproc și simț al realității.
„Fără ele, dreptul devine doar armă politică. Găgăuzia nu a fost niciodată o problemă. A fost mereu un test. Iar astăzi, puterea a picat acest test”, a conchis Alexandr Stoianoglo.
Judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituționale art. 21 din Legea privind statutul juridic al Găgăuziei și art. 25 alin. (3) și 26 din Legea cu privire la Procuratură. Potrivit CC, Procuratura trebuie să fie protejată de ingerințe sau influențe necorespunzătoare. Implicarea Adunării Populare în procesul de numire a procurorului UTA Găgăuzia contravine principiului autonomiei Procuraturii.