main logo
5795

Stoianoglo, despre reținerea celor 5 ex-deputați transfugi

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a comentat, pe pagina sa de Facebook, reținerea celor cinci ex-deputați Violeta Ivanov, Sergiu Sîrbu, Vladimir Vitiuc, Artur Reșetnicov și Anatolie Zagorodnîi, reținuți în dosarul celor 13 foști deputați transfugi cercetați pentru îmbogățire ilicită.

Stoianoglo, despre reținerea celor 5 ex-deputați transfugiFoto: știri.md

Alexandr Stoianoglo spune că această "agitație" nu este altceva decât o "mimare a luptei cu corupția", transmite Știri.md.

"Pentru mine, în calitate de cetățean și fost politician, aceste treceri dintr-un partid în altul, de la colegi la oponenți politici, au reprezentat mereu niște fapte inacceptabile și condamnabile. Dar, în calitate de procuror, analizând pur profesional, înțeleg că aceste dosare penale nu vor avea finalitatea la care se așteaptă oamenii. 

Această agitație regizată nu este altceva decât o mimare a luptei cu corupția și o încercare de a distrage atenția oamenilor de la problemele zilnice. 

De ce spun asta? Pentru că cunosc din practica personală că este aproape imposibil de a demonstra faptele de corupție care au avut loc cu 7 ani în urmă, sunt sigur că procurorii vor fi în imposibilitatea de a acumula baza probatorie.

Cu referire la îmbogățirea ilicită, acest articol a fost introdus în Codul Penal în perioada „statului capturat„ anume pentru urmărirea oponenților politici sau a persoanelor incomode regimului. Cei care, în acea perioadă, condamnau aceste practici și instrumente, astăzi le aplică din plin.

A nu se interpreta greșit afirmațiile mele, desigur, trebuie să existe prevederi legale în privința îmbogățirii ilicite, doar că și aplicarea în privința acestui articol trebuie să se realizeze în limitele legii, fără abuzuri, iar averea dobândită ilegal urmează a fi confiscată doar ca urmare a hotărârilor instanțelor de judecată. Or, în cazul îmbogățirii ilicite nu vorbim exclusiv despre corupție, de multe ori această infracțiune include neachitarea impozitelor", se arată în mesajul publicat de Stoianoglo.

Procurorul general suspendat spune că cel mai mult a fost afectat de cazul Violetei Ivanov, mai exact circumstanțele legate de decesul mamei sale. 

"Inclusiv acest caz, a reliefat lacunele procesului penal: cele legislative, cruzimea, acțiunile neadecvate, presiunea politică asupra sistemului de drept dar și cât de inuman poate fi acest sistem.

Am rămas uimit de reacția oamenilor care se arătau satisfăcuți de astfel de acțiuni, ba chiar și mulțumiți de ceea prin ce trec acești oameni. Dar închipuiți-vă că acestea ar putea fi doar niște hazarduri, iar biciuirea publică a acestor oameni nu a fost decât un moft al cuiva, sunteți la fel de împăcați cu aceste acțiuni?

(...) La înmormântarea mamei sale, acest om ar fi putut ajunge doar escortat și încătușat, dar avea prea multă demnitate ca să-și petreacă astfel părintele pe ultimul drum", mai spune Stoianoglo.

"Din momentul când am fost numit în funcția de procuror general, am interzis arestarea reprezentanților businessului. Anterior, doar trei instituții ale procuraturii: anticorupție, mun. Chișinău și cea pentru combaterea criminalității organizate, rețineau pe an câte 1000 de persoane, marea majoritate din ele neavând nicio legătură cu crimele săvârșite.

Eu sunt adeptul prevederilor potrivit cărora urmează a fi izolate de societate doar persoanele care reprezintă pericol pentru cetățeni și pentru țară în general, în rest urmărirea penală poate fi realizată și atunci când persoanele sunt în libertate. Aceste măsuri sunt justificate în special în contextul condițiilor inumane în care sunt deținute persoanele, al crizei pandemice cu care se confruntă o lume întreagă, precum și în contextul condamnărilor multiple ale Republicii Moldova de către CEDO, la acest capitol. 

Dar, analizând evenimentele din ultima perioadă, constatăm că acești procurori au alte viziuni și valori. Sub paravanul acestor acțiuni spectaculoase, dar inutile, omitem faptul că fiecare din noi are o familie, părinți, copii și anume ei de regulă au de suferit cel mai mult de pe urma acestor acțiuni.

Este evident că țara are nevoie de o politică penală bazată pe umanism, cu un mare accent pe respectarea principiului prezumției nevinovăției, dar și a drepturilor omului per general", menționează Alexandr Stoianoglo.

Știri.md reamintește că, la data de 4 februarie, 5 foști deputați, învinuiți de îmbogățire ilicită, au fost plasați în arest. Este vorba despre Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi, Artur Reșetnicov și Sergiu Sîrbu, care au fost arestați pentru 30 de zile, iar Violeta Ivanov – pentru 20 de zile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării