Ștefan cel Mare așteaptă un loc de cinste într-o localitate din Ocnița
Deși bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt este gata, instalarea acestuia în comuna Lipnic din raionul Ocnița întârzie.

Primarul localității dă vina pe meșterul Vladislav Lozan, care nu s-ar fi încadrat în termenii stabiliți și nu a construit postamentul monumentului marelui voievod, Ștefan cel Mare și Sfânt, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.
De cealaltă parte, meșterul contractat susține că își respectă angajamentele și până la sfârșitul lunii mai, postamentul va fi gata.
Potrivit primarului comunei Lipnic, Ion Cușnir, pentru crearea postamentului, inițial, din bugetul local au fost alocați 15 mii de lei.
„Este adevărat că ne-am propus instalarea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Acesta va fi din două elemente: bustul domnitorului care este făcut din bronz, dar și postamentul din piatră de Cosăuți. Doar că aici apare o problemă. Meșterul care trebuie să se ocupe de postament ne duce de nas.
Această întrebare s-a pornit din toamna anului trecut. Dacă e să vă povestesc pe scurt, atunci meșterul a cerut 650 de euro, potrivit cursului din acea perioadă, e vorba de 13 mii de lei.
Le-am propus consilierilor locali să alocăm 15 mii de lei, puțin mai mult, cu rezervă cum s-ar spune, în cazul în care se scumpesc materialele. Zis și făcut. Banii au fost alocați”, a declarat Ion Cușnir, primarul comunei Lipnic, raionul Ocnița.
Alesul local spune că între timp, prețul lucrărilor de construcție a postamentului s-au dublat, iar meșterul îl hrănește doar cu promisiuni.
„Din păcate, meșterul a început să tragă de timp, ba vine, ba nu mai vine. S-a început perioada rece, am zis ok. L-am sunat după Anul Nou, i-am spus că bustul este gata, toți așteaptă ca să fie făcut și postamentul ca să putem instala monumentul, la care dumnealui mi-a spus că s-au scumpit materialele și că deja e nevoie de 30 de mii de lei. Eu i-am intrat în voie, l-am înțeles.
Am făcut ședința consiliului și am decis să alocăm acești bani. L-am sunat, i-am spus să vină să înceapă lucrările. Mi-a promis că vine după 9 mai. Dar văd că zero mișcări, ceva e ocupat. Eu tot am insistat, i-am tot spus că e timpul, cât se poate de tărăgănat.
Mi-a promis că până la sfârșit de luna mai e gata. Luni vom lua legătura cu acesta și vom vedea ce-mi va spune de această dată”, a adăugat primarul comunei Lipnic.
Primarul de Lipnic crede că, într-un final, monumentul lui Ștefan cel Mare își va găsi un loc de cinste în localitate.
„Tare sperăm că, într-un final, comuna noastră, locuitorii din Lipnic, vor vedea totuși acest monument instalat. Noi ne-am fi dorit ca acesta să fie deja instalat până la 2 iulie, ziua în care a decedat marele domnitor și ziua în care ne-am propus să organizăm o nouă ediție a Festivalului raional al cântecului folcloric „De dragoste, de dor, de cătănie”.
Sincer, ne punem speranță să-l putem inaugura cel târziu până pe data de 20 august, atunci când vom celebra 552 de ani de la Bătălia de la Lipnic, bătălie dintre oastea condusă de Ștefan cel Mare și Sfânt și cea a tătarilor de pe Volga”, a conchis Ion Cușnir.
De cealaltă parte, meșterul Vladislav Lozan dă asigurări că postamentul va fi gata până la sfârșitul lunii curente, așa cum a convenit cu primarul din Lipnic.
„Da, eu sunt meșterul care răspunde de postamentul de la Lipnic, Ocnița. Până la sfârșitul lunii o să fie gata, nu pot să vă spun o dată exactă.
Eu abia tai piatra, confecționez. Eu am vorbit cu primarul, i-am spus că până la sfârșitul lunii o să finisez. Am început lucrările săptămâna trecută, atunci când am vorbit cu primarul.
Am adus piatra, pregătesc piatra, sunt probleme la mine. Vă asigur, o sută de procente că până la sfârșitul lunii o să fie gata. Nu este complicat, dar este de lucru”, a declarat Vladislav Lozan, meșter.
Contactat telefonic, președintele Asociației „Monumentum” a confirmat pentru jurnaliștii NordNews că bustul lui Ștefan cel Mare este gata și așteaptă să fie instalat.
„Bustul a fost lucrat și turnat la solicitarea Asociației „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, prin persoana lui Mircea Cosma, directorul executiv. Dacă vorbim de bust, acesta are o dimensiune un pic mai mare decât dimensiunile naturale, adică o natură și jumătate.
Bustul este din bronz și îl reprezintă pe Ștefan cel Mare în perioada Voievodatului. El a fost deja turnat în bronz, este sculptat, lucrat și așteaptă să fie executat și postamentul. Eu i-am ajutat pe cei de la primăria comunei Lipcani doar cu schița de proiect pentru sculptarea postamentului din piatră.
După cum cunoașteți, orice meșter ca să facă un postament are nevoie de o schiță. Ce fac ei mai departe, chiar nu cunosc. Eu i-am ajutat cu mare drag, sper să ducă lucrul până la capăt”, a conchis Iulian Rusanovschi, președintele Asociației „Monumentum”.
Amintim că, Ștefan cel Mare a fost domn al Moldovei între 1457 și 1504.
Potrivit cronicilor vremii, bătălia de la Lipnic din 1470 a fost singura bătalie purtată de către Ștefan cel Mare în limitele teritoriului Republicii Moldova de astăzi, fiind încununată cu una dintre cele mai răsunătoare victorii ale sale.