main logo
819

Stațiile de salvare din ţară înregistrează un deficit acut de salvamari şi scafandrieri

Stațiile de salvare din ţară înregistrează un deficit acut de salvamari şi scafandrieri. Cauzele principale sunt salariul mic şi condiţiile precare de muncă.

Stațiile de salvare din ţară duc lipsă de salvamari şi scafandrieriStațiile de salvare din ţară duc lipsă de salvamari şi scafandrieri

În multe unităţi de intervenţie lipseşte echipamentul tehnic, iar unii angajaţi sunt nevoiţi să intervină având doar vesta şi colacul de salvare, transmite Știri.md cu referire la Canal3.md

"Salvamarii trebuie să fie pe malul lacurilor, pentru că orice se poate întâmpla în apă. Aici sunt şi copiii şi maturi. A semnalat cineva nevoie de ajutor, ei au mers şi i-au acordat ajutor. Eu nu pot înota şi nu am avut nevoie de ajutor. Mă strădui mai aproape de mal mereu".

Staţia de Salvare a lacului din parcul La izvor are opt salvamari, deşi, în mod normal ar fi trebuit să aibă 15 angajaţi. 

"Îmi mai trebuie patru scafandrieri şi un salvator pe apă. Scafandrierul de prima categorie are 800 de lei salariu. Îi învăţăm pe ei, se uită că salariul este mic şi pleacă. Noi salvăm oameni, îi înviem. Iarna este mai complicat pentru că îi salvăm pe gheaţă fragedă", a menționat şeful Secţiei de Salvare nr. 2, Victor Paşa.

În Capitală lipsesc aproximativ 60 de salvamari şi circa 14 de scafandri. 

"La moment avem 22 de scafandri. Dar de câţi este nevoie? 36. El poate să se urce şi la volan, acordă ajutor medical, merge sub apă, face profilaxia. Anume de astfel de specialişti avem nevoie", a comunicat şeful Salvamarilor din Municipiu, Stanislav Ceaglei.

Situaţia este şi mai complicată în staţiile de salvare, unde pe lângă personal este nevoie şi de echipamentul necesar.

"Salvatorul trebuie să fie el asigurat ca ulterior să poată interveni pentru a salva o persoană. Când este o vestă de salvare, un colac de salvare, intervenţia este cu mult mai simplă", a afirmat specialistul secţiei de control la Staţiile de Salvare, Eugen Ţîcu.

În ţară sunt 19 bazine acvatice dotate cu unităţi de intervenţie, aproximativ zece dintre acestea sunt concentrate în municipiul Chişinău.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării