Stamate, după suspendarea conducerii Penitenciarului Rezina: Prea târziu
Directorul și directorul adjunct al Penitenciarului din Rezina au fost suspendați din funcție abia ieri, la peste o lună de la declanșarea scandalului privind eliberarea unor deținuți condamnați pe viață. Deputata independentă Olesea Stamate critică reacția întârziată a autorităților și avertizează că menținerea acestora în funcții a pus în pericol ancheta declanșată de Ministerul Justiției.

Într-un mesaj pe rețelele sociale, Olesea Stamate a scris că „acești funcționari ar fi trebuit suspendați din funcție din prima zi, nu după ce presa a scos la iveală tot mai multe detalii”, transmite Știri.md.
„Ei au fost direct implicați în evaluarea deținuților, inclusiv a celor care au ajuns în libertate. Fiecare zi petrecută în funcție a însemnat un risc major de influențare a anchetei”, a scris Stamate.
Totodată, deputata atrage atenția asupra demisiei recente a secretarului de stat responsabil de sistemul penitenciar, plecare produsă „fără nicio explicație clară” din partea Ministerului Justiției. Potrivit ei, acțiunile autorităților lasă impresia că se încearcă „ștergerea urmelor” și evitarea unor răspunsuri clare în acest caz.
„Este absolut necesară crearea unei Comisii de anchetă parlamentară, așa cum am propus. Colegii din PAS mai au timp să se răzgândească și să susțină această inițiativă, pentru că întreaga societate vrea să afle adevărul. Avem nevoie de transparență totală, de tragerea la răspundere a celor vinovați — nu de cosmetizări și tăceri convenabile”, a adăugat Stamate.
Patru persoane condamnate la detenție pe viață au fost eliberate în baza prevederilor Legii nr. 243/2021 privind amnistia, care permite eliberarea după executarea a 30 de ani de închisoare. Alți doi deținuți au fost puși în libertate în urma aplicării art. 91 din Codul penal (liberarea condiționată înainte de termen), iar trei – în baza art. 92 (înlocuirea pedepsei cu una mai blândă), toate prin decizii ale instanțelor de judecată.
În perioada 2024-2025, pedeapsa cu detenție pe viață a fost comutată în 30 de ani de închisoare pentru alți 21 de condamnați, tot prin hotărâri judecătorești.
Presa a relatat că aceste eliberări au fost posibile datorită aplicării Legii amnistiei, modificărilor ulterioare la Codul penal propuse de Ministerul Justiției în 2024, dar și sprijinului acordat de conducerea Penitenciarului nr. 17 - Rezina. În cele mai multe cazuri, administrația Penitenciarului a susținut demersurile privind amnistia, reducerea pedepsei sau liberarea condiționată, demersuri care au fost acceptate ulterior de judecători.
De menționat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat excluderea Olesei Stamate, fosta șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, din cadrul formațiunii politice, în urma implicării sale în modificările controversate ale Legii amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți periculoși.
Ulterior, într-o postare pe Facebook, ea a scris că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS și a subliniat că înțelege contextul politic dificil și atacurile informaționale dure care i-au fost direcționate în ultimele zile, în special într-un an electoral.
Pe data de 16 aprilie, Olesea Stamate a anunțat că va continua să-și exercite mandatul de deputat în calitate de parlamentar neafiliat, menționând că toate acțiunile sale în privința legii amnistiei au fost „conforme cu legea și făcute în deplină transparență”.