main logo
1070

Specialiștii ANSP explică de ce tot mai mulți oameni sunt alergici la ambrozie

În ultimele săptămâni, persoanele alergice la ambrozie au reclamat o acutizare a simptomelor. Autoritățile precizează că perioada iulie – septembrie se caracterizează prin creșterea numărului de alergii cauzate de ambrozie, ceea ce coincide cu sezonul de înflorire a acestei plante.

ANSP explică de ce tot mai mulți oameni sunt alergici la ambrozieFoto: zdg.md

Deși încă în 2018 Guvernul a aprobat Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia, fiind stabilite inclusiv amenzi pentru cei care nu respectă prevederile legii, problema răspândirii ambroziei nu a fost eradicată, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) spun că persoanele alergice la ambrozie trebuie să se adreseze exclusiv la medic, pentru stabilirea unui tratament adecvat, deoarece tratamentele alese de pacienți nu sunt nici eficiente, nici corecte.

Ambrozia este o plantă răspândită în majoritatea raioanelor R. Moldova, crește spontan pe terenurile agricole, grădinile gospodăriilor individuale, în culturile cerealiere și de floarea-soarelui, în apropierea dărâmăturilor, pe șantierele în construcții și este extrem de periculoasă pentru oameni. 

Perioada iulie – septembrie se caracterizează prin creșterea numărului de alergii cauzate de ambrozie, ceea ce coincide cu sezonul de înflorire a acestei plante. Polenul ei este considerat un alergen foarte agresiv cu un impact negativ asupra sănătății publice.

Potrivit experților din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), o plantă poate elibera până la opt miliarde de grăuncioare de polen de aproximativ 20 de microni diametru şi până la 30 de mii de semințe care își păstrează proprietățile germinative până la 40 de ani. 

Pe timp secetos, polenul ambroziei poate fi purtat de vânt pe distanțe lungi, devenind periculos şi pentru persoanele care nu locuiesc în zonele unde crește planta.

Cea mai răspândită dintre specii este Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină. Ambrozia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condițiile climatice nefavorabile, rezistentă la secetă şi arşiţă. Mai multe detalii, AICI.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării