main logo
2026

Spălătoria socială, salvarea bătrânilor din satul Târnova: Tare mult mă ajută

De cinci luni, peste 130 de locuitori din satul Târnova, raionul Dondușeni, beneficiază de serviciile unei spălătorii sociale, deschise cu bani europeni. Aici le sunt spălate, uscate, cusute și călcate gratuit hainele, lenjeria de pat, prosoapele sau draperiile.

Spălătoria socială, salvarea bătrânilor din Târnova: Tare mult mă ajută

Serviciile oferite de spălătorie sunt de mare ajutor mai ales pentru vârstnicii rămași singuri, deoarece în localitate nu există nici apeduct, nici canalizare și ar trebui să care apă de la fântână ca să-și spele rufele de mână, transmite Știri.md, cu referire la europalibera.org. 

Printre aceștia este și Vera Pâslăraș, locuitoarea satului Târnova în vârstă de 91 de ani, care timp de 50 de ani a lucrat profesoară în satul natal. 

„Tare mult mă ajută, pentru că eu nu văd. A venit, mi-a luat într-un sac rufele, le-a dus și mi le-a adus curate și le-a pus la loc. Sunt tare mulțimită”, spun Vera Pâslăraș. 

„Pensiile sunt tare mici și eu cred că această spălătorie este un mare plus pentru ei. Pentru ei e un venit adaos în familie, pentru că ei nici nu au toți mașini de splălat”, susține Galina Maliuta, managera spălătoriei sociale. 

„Acest ajutor e foarte mare pentru bătrânii noștri, pentru că ei nu au apă, nu avem canalizare în sat. E greu pentru ei să aducă apă, să spele, să arunce apa. Eu de multe ori am luat rufele la bătrâni acasă și le-am spălat. Dar acum le luăm, le aduce călcate, spălate. Foarte mult ne-au ușurat lucru și nouă, dar și bătrânilor”, spune Iulia Țâmbaliuc, lucrător social. 

La spălătorie hainele sunt spălate, uscate, călcate. Iar dacă este nevoie, sunt și cusute. 

„Sunt foarte mulțumiți. Mă sună și mă întreabă dacă sunt la lucru, dacă pot să le cos câte ceva”, Lilia Bujor, croitoreasă. 

Aceasta este singura spălătorie socială din raionul Dondușeni. A fost deschisă cu sprijinul UE, iar acum este finanțată de autoritățile locale. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării